Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Príbeh Petra Šperku (†57). Popol chcel rozsypať pod Gerlachom
Zdielať na

Príbeh Petra Šperku (†57). Popol chcel rozsypať pod Gerlachom

PREŠOV / Jednou z obetí horolezeckej expedície je Slovák Peter Šperka. Dni neistoty už majú za sebou aj jeho rodičia. Stále bývajú v prešovskom byte, v ktorom Peťo vyrastal a pod oknami majú škôlku, do ktorej chodil. Zostali im už len spomienky a fotografie v albume...

Rodičia Petra Šperku stratili v stredu ráno akúkoľvek nádej. Po rannom telefonáte bolo jasné, že ich syn, známy horský vodca je mŕtvy. Stal sa obeťou pakistanskej masakry. "My sme stále verili do poslednej chvíle, že to nie je pravda," hovorí Šperkov otec Jozef.

Mama sa vždy o neho bála...

"Tak sa tešil a ja som ešte hovorila, že Peťo nechoď, lebo ja som sa vždy bála o neho," hovorí mama Petra Šperku, Tamara. Rodičia majú pod oknami areál škôlky, kde pred 52-mi rokmi chodil slovenský horolezec.

Malý chlapec o svete veľa nevedel, ale už vtedy tušil, že jeho vášňou sa stanú hory a kopce."Vždycky sme chodili do Tatier cez polročné prázdniny," spomína pani Tamara. "Každú skalu čo bola sa liepal, vyškriabal sa hore," dopĺňa otec Jozef. "S nami išiel jeden horolezec so psom. No tak on odvtedy, len toto chcel byť," hovorí pani Tamara. 

Popol rozsypaný pod Gerlachom

Peťo neraz povedal, že chce, aby jeho popol bol po smrti rozsypaný pod Gerlachom. Vravel to žartom, ale všetci vedeli, že to myslí vážne. Nikto však netušil, že to bude tak skoro. "Asi pred dvomi rokmi mal jubileum 500 výstup, tak teraz už mohol mať 800," hovorí pán Jozef. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy