Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Šoférovanie počas tehotenstva. Takto si jazdu uľahčíte...
Zdielať na

Šoférovanie počas tehotenstva. Takto si jazdu uľahčíte...

BRATISLAVA / Tehotenstvo nie je choroba, a preto sa budúce mamičky v mnohých prípadoch nemusia obmedzovať. A platí to aj o šoférovaní. Ak ste jazdili autom pred otehotnením, nemusíte s ním skončiť hneď, ako sa na vašom teste zjavia dve čiarky. Mali by ste ale byť za volantom opatrnejšie.

Tehotné ženy by sa však o možnosti šoférovania mali poradiť so svojim lekárom. Každopádne by mala byť prvoradá bezpečnosť budúcej mamičky aj bábätka. "Samozrejme, že môže šoférovať, ale tak aby si neublížila a šoférovať opatrne," uviedla gynekologička Ľubica Šablová.

Tehotenské zlepšováky

Dnes je niekoľko zlepšovákov, ktoré mamičkám počas jazdy v tehotenstve pomôžu. "V tehotenstve sa odporúča mať bezpečnostný vankúšik, ktorý vám stiahne pás, aby nešiel cez bruško a aby nebol vyvíjaný tlak na plod," hovorí Zuzana Žídková zo špecializovaného obchodu.

Za špeciálny vankúšik, ktorý bezpečnostné pásy ťahá pod bruško a tým naň netlačí, zaplatíte asi 35 eur. "Máloktoré mamičky o tom vedia. Jedine, že si niečo prečítajú na internete, alebo iná skúsenejšia mamina im povie takúto možnosť," dodáva Židková.

Bezpečnostné pásy by používať mali

Niektoré tehotné ženy nemusia byť pripútané, ale iba vtedy, ak majú potvrdenie od lekára. Inak musia dbať na bezpečnosť rovnako,  ako ostatní vodiči. "Rozhodne by pri šoférovaní by používať pásy mali," hovorí gynekologička.

Prvé mesiace nie je tehotenské bruško viditeľné, no u mnohých mamičiek sú zjavné nevoľnosti. "Ono to záleží od nevoľnosti, ale väčšinou je ľahká a to nie je problémom. Keď je nejaké ťažké zvracanie, tak určite nešoférujú," uviedla gynekologička Ľubica Šablová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články