Skoro jasno
17°
Bratislava
Víno ako liek, predáva sa už aj v lekárňach!
Zdielať na

Víno ako liek, predáva sa už aj v lekárňach!

BRATISLAVA / Predaj alkoholu v lekárňach! Znie to síce trošku škandalózne, v Českej republike to však už funguje. Ide o projekt, ktorý sa odvoláva na vedecky preukázané preventívne účinky proti rakovine, srdcovo-cievnym ochoreniam, obezite či neplodnosti žien. Predaj vína v lekárňach podporili aj niektoré zdravotnícke inštitúcie. Zisťovali sme, či by sa tento nápad mohol ujať aj na Slovensku.

Účinky červeného vína

Výskumy za posledné roky hovoria o viacerých účinkoch červeného vína na ľudské zdravie. A tak v Českej republike v lekárňach kúpite okrem bežných liekov aj fľašu červeného vína. "Víno obsahuje tzv. flavonidy, čo sú biologicky aktívne látky," vysvetľuje doktorka Alžbeta Béderová.

Bežne známe ako antioxidanty a ich nedostatok má na svedomí viaceré civilizačné choroby. "To sú srdcovo-cievne, onkologické, diabetes a mnoho ďalších," dodáva Béderová. Dva-tri deci červeného vína denne im podľa niektorých štúdií pomáha predísť. Upravuje cholesterol a dokonca zvyšuje aj šancu na otehotnenie žien.

Nízky výskyt chorôb

Takýmito argumentmi obhajujú iniciátori projektu Víno a zdravie v Českej republike a ako dobrý príklad poukazujú na Francúzov. Tí denne zapíjajú každé jedlo nízkoalkoholickým červeným vínom. "Francúzi napriek tomu, že sú takí gurmáni, majú nízky výskyt týchto chorôb," tvrdí Béderová.

Vďaka vínu sú vraj zdravší. Na Slovensku sa ale o niečom takom zatiaľ neuvažuje. Víno nie je zaradené medzi liečivá, alebo výživové doplnky. "Výživový doplnok určite nie, ale ako potravina môže byť predávaná v lekárňach, ale bude uvedená ako potravina," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Nuž pokiaľ by sa aj v našich lekárňach dalo kúpiť víno, bolo by veľmi rozumné kúpiť si hneď k nemu aj prášky proti bolesti hlavy po prípadnej opici. Takáto myšlienka sa ale našim odborníkom nepozdáva. "Ja by som víno v lekárňach nepredávala," hovorí Béderová. "Na základe modernej vedy určite už víno do lekárne nepatrí," hovorí Ľubomír Okruhlica z Centra pre liečbu drogových závislostí.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články