Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vitamíny nie sú lentilky, nepreháňajte to s nimi!
Zdielať na

Vitamíny nie sú lentilky, nepreháňajte to s nimi!

BRATISLAVA / Vitamín C nám kedysi zvykli s dobrým úmyslom dávať rodičia každé ráno. A aj detské lekárky ho odporúčali užívať pravidelne. Dnes sa však ozývajú hlasy, ktoré tvrdia, že vitamíny nie sú lentilky a nemali by sme ich hltať len tak hala-bala...

Vitamín C nie je dobré jesť celý rok

"Nemyslím si, že by ľudia mali jesť stále vitamíny. Žijeme v strednej Európe, nemáme tu špeciálne prípady avitaminózy," myslí si prednostka Univerzitnej lekárne Magdaléna Fulmeková. 

Zjednodušene povedané: V našich podmienkach získame zo stravy a z prostredia takmer všetko, čo potrebujeme a v dostatočných množstvách. Na jar a na jeseň sa však môžeme cítiť oslabení alebo unavení. Vitamíny môžu pomôcť.

"Potom je dobré, ak si na dva-tri týždne nasadíme vitamín C, ale nie je dobré ho jesť celý rok," vraví Fulmeková. "Nadmerné množstvo vitamínu C môže organizmu uškodiť," vraví aj liekový analytik Peter Stanko.

Síce sa hovorí, že "Céčko", ktoré nepotrebujeme, vylúčime na toalete, nie je to celkom pravda. Telo ho najskôr musí spracovať. Jeho nadmerné množstvá môžu dať obličkám zabrať.

Kde sa ktorý vitamín nachádza?

K niektorým ďalším vitamínom by sme mali pristupovať ešte opatrnejšie. "Vitamín A je vhodný pri ochoreniach kože, ale spravidla je odporúčaný lekárom," dodáva Fulmeková. 

Hľadajte ho preto najskôr v potravinách. Mrkva, pečienky a brokolica na tanieri vaše telo potešia. Na bolesti hlavy, depresie a problémy s koncentráciou môžete skúsiť vitamín B. V strave sa nachádza v paradajkách, v kukurici, ba dokonca v ryži. Kým si ho ale od lekárnika vypýtate v tabletkovej forme, povedzte mu aj o ďalších liekoch, ktoré užívate.Na anémiu a nervy je dobré E-čko. Kým si ho však kúpime v tabletkách, mali by sme jesť viac špenátu, orechov a vajec. 

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články