Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Poisťovňa vymáha od rodičov chlapčeka (3) peniaze za liečbu
Zdielať na

Poisťovňa vymáha od rodičov chlapčeka (3) peniaze za liečbu

NÁMESTOVO, BRATISLAVA / Ak si nedávate pozor na svoje deti, okrem úrazu budete musieť riešiť ďalší problém. Zdravotná poisťovňa od vás môže teoreticky žiadať vrátenie peňazí za liečbu v nemocnici. Takto nemilo ostali prekvapení aj rodičia malého Mareka.

Chlapca pred domom zrazilo auto

Pred pár mesiacmi vybehol trojročný Marek z dvora rodinného domu priamo na cestu. Vodič už nestihol zareagovať a malého chlapca zrazil. "Ležal na zemi. Bol celý krvavý," hovorí otec malého chlapčeka. Našťastie zranenia chlapčeka nebolo veľmi vážne. 

O pol roka prišiel šok. "Po pol roku nám prišiel dopis zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne, že máme zaplatiť 630 eur. Vraj sme zanedbali náležitý dohľad nad maloletým chlapcom," dodáva otec.

Takýto prípad nie je vôbec ojedinelý. Poisťovňa ich rieši každý rok stovky. "V tomto prípade znalecký posudok označil za vinníka maloletého chlapca, to znamená, že zdravotná poisťovňa si môže vymáhať náklady od zákonných zástupcov, teda rodičov," hovorí hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Rodičia sú za konanie detí zodpovední

Rodičia ako zákonní zástupcovia sú za konanie detí naozaj zodpovední. Ak však zákon dotiahneme do krajností, mohla by od rodičov vymáhať peniaze aj vtedy, keď by im dieťa spadlo z preliezačky a zlomilo si nohu alebo keby ho neochránili pred vírusom chrípky.

"V prípade, že majú rodičia námietky môžu sa obrátiť na zdravotnú poisťovňu. Ak preukážu, že nezanedbali svoje povinnosti, poisťovňa od tohto nároku upustí," doplnila Balážová. Ak poisťovňa bude napriek tomu trvať na svojom, ostáva manželom len súd, kde budú podľa právnika ťahať za ten dlhší koniec.

Téme sa venuje reportérka Mária Ölvedyová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy