Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nedostali ste v lekárni svoj liek? Toto sú vinníci
Zdielať na

Nedostali ste v lekárni svoj liek? Toto sú vinníci

BRATISLAVA / Už niekoľko krát sme vás informovali o tom, že niektorí pacienti nevedia zohnať svoje lieky. Farmaceutické firmy ich totiž nedodali dostatočné množstvo na náš trh. Prípadne ich distribučné spoločnosti na Slovensku lacno nakúpili a v zahraničí drahšie predali. Sťažnosti pacientov však nezostali nepovšimnuté. Farmafirmám kleplo ministerstvo zdravotníctva po prstoch za to, že lieky neboli dostupne viac ako 60 dní.

Lieky na cholesterol a artritídu

Dve farmaceutické spoločnosti budú ľahšie, každá o 10 tisíc eur. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR im udelilo pokuty pre nedostupnosť liekov. Informovala o tom hovorkyňa MZ Martina Lidinská. Sankcie si vyslúžili Accord Healthcare Limited a Ranbaxy ( U.K.) Limited, obe so sídlom vo Veľkej Británii.

Pacientom chýbal liek, ktorý užívajú proti bolesti a zápalu či pri liečbe reumatoidnej artritídy, Aceclofenac Accord. Druhým nedostupným liekom bol Spatizalex Neo 80 mg, určený na zníženie cholesterolu. "Oba lieky ministerstvo zdravotníctva vyradilo zkategorizačného zoznamu vsúlade splatnou legislatívou," uviedla Lidinská. Na problém upozornili MZ pacienti.

Sankcie už aj v minulosti

Rezort už v minulosti sankciu pre nedostupný liek udelil, stalo sa tak vlani v novembri. Pokuta vo výške 10 tisíc eur smerovala farmafirme pre chýbajúci liek na liečbu vysokého krvného tlaku.

Aj v tomto prípade konalo MZ na základe podnetu pacienta. "Vo všeobecnosti platí, že povinnosťou každého držiteľa registrácie lieku, resp. jeho zástupcu, je zabezpečiť dostupnosť liekov vtakom rozsahu, aby nebola ohrozená zdravotná starostlivosť," dodala Lidinská.

Obmedzenia liekov

Ďalšie dva novoregistrované lieky pridalo ministerstvo zdravotníctva na zoznam medikamentov, ktoré vám lekáreň môže predať len v obmedzenom množstve. Väčšinou len jedno alebo dve balenia. Tentoraz ide o nové horúce nápoje proti chrípke a prechladnutiu. Ich predaj sa obmedzuje, pretože obsahujú látky, ktoré by mohli zneužiť výrobcovia drog. Viac si prečítajte TU.

Slováci kupujú viac lieky na dušu ako na telo

Na Slovensku sú najviac predpisované lieky, ktoré liečia skôr dušu ako telo. Až pätinu z 30-ich najpredpisovanejších liekov tvorili lieky na liečbu neurologických a psychiatrických ochorení.

Za ostatných 10 rokov stúpol počet ľudí s psychickými problémami až o závratných 43 percent. "Tie ostatné čísla hovoria o 400 000 pacientoch vyšetrených v psychiatrických ambulanciách ročne," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Lidinská. Viac TU.

Preplácanie liekov poisťovňou

Patríte medzi tých pacientov, ktorí permanentne v lekárni nechávajú nemalé sumy? A to aj za lieky, ktoré sú na predpis a ktoré jednoducho musíte užívať? Prečo niektoré lieky poisťovňa neprepláca a niektoré naopak hradí úplne? Viac sa dozviete v článku.

Súvisiace články