Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Niektoré lieky poisťovňa prepláca, iné nie... Prečo?
Zdielať na

Niektoré lieky poisťovňa prepláca, iné nie... Prečo?

BRATISLAVA / Patríte medzi tých pacientov, ktorí permanentne v lekárni nechávajú nemalé sumy? A to aj za lieky, ktoré sú na predpis a ktoré jednoducho musíte užívať? Prečo niektoré lieky poisťovňa neprepláca a niektoré naopak hradí úplne?

O sume rozhodne ministerstvo

Kým sa liek dostane do našich rúk, musí prejsť komplikovanou cestou. Krok číslo jeden je, že firma, ktorá ho vyrobí a chce, aby sa liek dostal na náš trh, musí požiadať o jeho registráciu. A spolu so žiadosťou o registráciu môže zároveň žiadať aj o to, do akej skupiny chce liek zaradiť.

"Ak registráciu dostane, môže požiadať o zaradenie do kategorizačnej skupiny, a to kde sú lieky čiastočne, alebo plne uhrádzané poisťovňou. MZ potom následne rozhodne o výslednej sume doplatku pacienta," opisuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Lidinská.

Aj ak je súčasťou doplnkovej liečby

To, koľko za liek pri okienku v lekárni zaplatíme, je teda na ministerstve zdravotníctva. Či nám ho poisťovňa preplatí alebo nie, nesúvisí dokonca ani s tým, či je alebo nie je na predpis. Existujú lieky s výdajom len na lekársky predpis, ktoré si zaplatíte celé sami a rovnako existujú aj voľnopredajné lieky, ktoré vám zasa poisťovňa uhradí.

"Liek, ktorý je na predpis, to znamená, že lekárnik nám ho bez neho nevydá, môže byť plne hradený pacientom, aj v tom prípade, ak je súčasťou doplnkovej liečby," dodáva Lidinská.

Požiadajte o iný

"Pacientov liek môže tancovať s doplatkom hore bez toho, aby to pacient mohol nejakým spôsobom ovplyvniť," tvrdí analytik PharmDr. Peter Stanko. Ak by ste chceli, aby bol Váš liek preradený zo skupiny plne hradených pacientom na liek úplne alebo aspoň čiastočne hradený poisťovňou, na ministerstve by ste s takouto požiadavkou nepochodili.

"Môžu požiadať len výrobcovia. Nech sa ľudia obrátia na nich," hovorí Lidinská. Ak sa vám zdá doplatok za liek privysoký, nebojte sa lekárnika požiadať o iný - lacnejší liek s rovnakými účinkami. Prípadne sa o alternatívach informujte u vášho lekára.

Súvisiace články