Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Podpora dojčenia za peniaze? Aj to je možné...
Zdielať na

Podpora dojčenia za peniaze? Aj to je možné...

BRATISLAVA / Dojčiť len 6 až 8 týždňov a potom dávať dieťaťu umelé mlieko. Niektoré mamičky nemajú na výber, u iných je to akýsi módny trend. Zdá sa však, že sa krajiny usilujú ženy motivovať, aby bábätká dojčili čo najdlhšie. Za každý deň navyše im ponúkajú peniaze.

Motivácia poukážkami

V Anglicku sa rozhodli podporovať dojčenie naozaj kuriózne. Mamičky motivujú 200-librovými poukážkami na stravu. Jednotlivé kraje tam totiž zápasia s nízkym záujmom o dojčenie. Pre takýto pilotný projekt sa rozhodli v mestách Sheffield a Chesterfield.

Ak sa ujme, aplikujú ho po celej krajine. "Británia naozaj patrí medzi krajiny, kde sa najmenej dojčí. Našťastie u nás sú tie matky zodpovednejšie a uvedomelejšie aj napriek tomu, že sú napríklad aj v pracovnom procese," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

"Kým v roku 2003 to percento plne dojčených detí do ukončeného šiesteho mesiaca sa pohybovalo na úrovni 37 %, posledné čísla hovoria až o takmer 53-och percentách plne dojčených detí do ukončeného šiesteho mesiaca," tvrdí Peter Bubla z Národného centra zdravotníckych informácií.

Využite laktačnú poradkyňu

Dojčenie na Slovensku podporuje aj tzv. sieť laktačných poradkýň. "Nestačí len motivácia a vôla tej maminky, ale aj podpora školenej laktačnej poradkyne a podpora okolia," hovorí jedna z poradkýň Petra Červeňová. A čo je ten najsprávnejší recept na dlhé dojčenie? "Tesne po pôrode kontakt kože na kožu, to znamená nahé bábätko položiť na bruško alebo hruď maminky a nechať ich tam čo najdlhšie. nech to dieťa má možnosť, aby sa samé prisalo...," dodáva laktačná poradkyňa.

"Ja veľmi dúfam, že budem dojčiť a že budem dojčiť najdlhšie, ako to len pôjde," hovorí budúca mamička, moderátorka TV JOJ Hana Zavřelová Gallová. "Posledné čísla hovoria, o tom, že najviac sa teší dojčenie obľube v bratislavskom kraji. Najmenej je to v nitrianskom kraji," hovorí Bubla.

Dojčenie je prevencia pred rakovinou

Ministerstvo zdravotníctva tam však aplikovať britský vzor zatiaľ nemieni. "Momentálne určite nie sú v štátnom rozpočte financie na takúto aktivitu," dodala Čižmáriková. Dojčenie je pritom dôležité nielen pre dieťa, ale veľké prínosy má aj pre zdravie samotnej matky. "Matku chráni dojčenie pred osteoporózou, rakovinou krčka maternice, takže je to účinná prevencia na rakovinu," dodala laktačná poradkyňa. 

Téme sa venuje reportérka Mária Ölvedyová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy