Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Falošné tehotenstvo. Keď si ženy dieťatko vyfantazírujú
Zdielať na

Falošné tehotenstvo. Keď si ženy dieťatko vyfantazírujú

BRATISLAVA / Počuli ste už o falošnom tehotenstve? Ide o výnimočné prípady, keď má žena typické príznaky akoby čakala dieťatko, ale v skutočnosti tehotná nie je. Presne toto sa stalo aj nedávno. Lekári vykonali cisársky rez, ale bábätko v maternici nebolo.

Ženy majú všetky symptómy tehotných

Prípad sa mal stať na gynekologicko-pôrodníckej klinike v Brazílii, ale svoje skúsenosti majú už aj slovenskí lekári. "Žena prišla s pravidelnými kontrakciami v čase termínu pôrodu. Až na pôrodnici sa zistilo, že vôbec nie je tehotná," hovorí gynekológ MUDr. Peter Stanko. 

Ak žena chodí na pravidelné gynekologické prehliadky, falošnú graviditu lekári dokážu odhaliť už v prvých týždňoch tehotenstva. "Dnes sú dostupné veľmi rýchle metódy na diagnostiku gravidity," hovorí MUDr. Martin Petrenko z I. gynekologicko – pôrodnícka klinika LF UK a UN v Bratislave.

Bez ultrazvuku a konzultácií so špecialistom sa táto anomália nedá odhaliť, pretože pseudogravidita prebieha rovnako, ako keď v tele matky skutočne rastie dieťa. "Takýmto ženám sa môže zväčšiť bruško," dodáva Petrenko. 

Postupne sa pripájajú všetky ostatné tehotenské symptómy - tlak v podbrušku, bolesť pŕs, ranná nevoľnosť aj citlivosť na niektoré pachy. "Tá žena tomu verí. Ona to jednoducho cíti," hovorí psychológ PhDr. Karol Kleinmann.

Je to vážna psychiatrická diagnóza

Niektoré ženy dokonca tvrdia, že cítili, ako sa v nich dieťatko hýbe, kope a otáča sa z jednej strany na druhú. Ale ani takýto reálny zážitok nie je skutočný. Rovnako ako tehotenské bruško. 

"Pseudogravidita je pomerne bežná u cicavcov, výnimočne sa vyskytuje aj u žien," vysvetľuje Petrenko. Je to vážna psychiatrická diagnóza. "S týmito ženami treba pracovať veľmi opatrne," uzatvára Kleimann. 

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy