Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Tehotenské fóra spôsobujú strach a paniku
Zdielať na

Tehotenské fóra spôsobujú strach a paniku

BRATISLAVA / Keď si dnes moderný človek nevie rady, prvé čo urobí, sadne k internetu. A naozaj, nájdete tam odpovede na všetky otázky a rady na všetky problémy. Lenže, otázne je, či sa treba tými odpoveďami a radami aj riadiť. Na internetových fórach je totiž často množstvo zavádzajúcich informácií a zbytočnej paniky. Pekným príkladom sú tehotenské fóra. Keď sa do nich mladá budúca mamička začíta, nezriedka môže získať pocit, že sa jej musí narodiť hendikepované dieťa.

Strach a panika

Každá budúca mamička počas tehotenstva myslí hlavne na to, aby na svet priviedla zdravé bábätko. Akonáhle sa vyskytne nejaký problém a príčiny či následky sa rozhodne študovať na diskusnom fóre, môže sa pokojné tehotenstvo zmeniť na dni plne nervozity. "Samozrejme aj ja som bola zo začiatku tehotenstva zvedavá. Môj gynekológ mi však neodporúčal registrovať sa na takýchto fórach, pretože to môže vraj spôsobiť viac škody ako osohu," povedala o svojej skúsenosti reportérka TV JOJ Slávka Jankovičová.

Pokiaľ sa na diskusných fórach rozoberajú neškodné témy, je to podľa gynekológa v poriadku. Horšie je keď cez internet neodborne lieči mamička inú budúcu mamičku. "Stretávame sa s týmto veľmi často. Keď sa budúca mamička riadi radami zo sociálnych sietí, často prichádza na pôrodnicu s nedôverou a obavami," hovorí prednosta 1. gynekologicko-pôrodnickej kliniky Igor Rusnák.

Zlatý stred

Podľa gynekológa treba myslieť na to, že množstvo diskusií na internete riešia laici a nie odborníci. "Navzájom si ženy odovzdávajú informácie o problémoch, ale môžu to byť problémy, ktoré sú veľmi podobné a majú rovnaké príznaky, ale týkajú sa úplne iných stavov," upozorňuje gynekológ Rusnák.

Fóra neslúžia na to, aby sa mamičky hrali na doktorky, ale na to, aby si vymenili názory a skúsenosti, ktoré tehotenstvo prináša. "Treba si dať dokopy informácie z fór, na ktorých sú príbehy z reálneho života a samozrejme brať do úvahy aj rady od odborníkov," povedal komunitný manažér diskusného fóra Mário Šmýkal.

Internet nenahradí lekára

Na diskusných fórach sú rôzne sekcie a nikto mamičky nenúti aby sa pridali do tých, v ktorých sa píše napríklad o chorobách. A ak sa stane, že diskusia prejde do hádok, či nezmyselností, zasiahne administrátor. "Je našim záujmom aby sa mamičky dostali k informáciám, ktoré majú pomôcť a nie ich život pokaziť alebo zhoršiť," dodal Šmýkal.

Fórum v žiadnom prípade nenahrádza lekára. Skôr než sa do niečoho pustíte, prediskutujte to s vašim gynekológom. "Všetky tieto fóra berú mamičky príliš vážne a je tam naozaj veľké riziko, že budú prežívať tie príbehy tak, ako keby sa im naozaj stali," upozorňuje klinická psychologička Monika Longauerová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články