Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Čudné praktiky poisťovacích agentov. Mamičky sa sťažujú
Zdielať na

Čudné praktiky poisťovacích agentov. Mamičky sa sťažujú

BRATISLAVA / Viete, kto sa ako prvý dozvie o tom, že ste práve porodili? Poisťovací agenti. Stáva sa to už bežnou praxou v Trnave aj v Bratislave. Odpovedať čerstvým mamičkám na otázku, odkiaľ majú vaše telefónne číslo, pritom nechcú.

Vedenie takéto kšeftovanie odmieta

"Neprešlo ani 24 hodín a pracovníčka Allianzu nám začala ponúkať svoje služby. My sme to odmietli, lebo sme ešte neboli aklimatizovaní," hovorí pani Ivana. 

Spomínaná pracovníčka to však nevzdala. Na druhý deň čerstvým rodičom zazvonila pri dverách. "Naštvalo nás to, pretože poisťovacia agentka mala aj našu adresu," dodáva mamička. Pani Ivana následne kontaktovala vedenie novorodeneckého oddelenia. "Nedostala som od pána primára odpoveď," hovorí Ivana.

Má teda trnavská nemocnica s poisťovňami uzavreté zmluvy alebo im kšefty dohadzuje zdravotný personál? "Fakultná nemocnica neposkytuje údaje o novorodencoch a rodičkách hospitalizovaných na gynekologicko-pôrodníckej klinike FN Trnava. Nemocnica nemá uzatvorenú dohodu o poskytovaní informácií o novorodencoch so žiadnou komerčnou poisťovňou," píše sa v stanovisku.

Poisťovňa presun informácií z nemocnice rovnako odmieta a tiež odmieta takúto obchodnú taktiku. "Všetko preveríme a pokiaľ sa podozrenie potvrdí, vyvodíme dôsledky. Všetci naši obchodníci sú školení tak, aby dodržiavali etický kódex obchodníka. Znamená to, že takéto porušenie je skutočne vážnym porušením našej vzájomnej zmluvy," vysvetľuje hovorkyňa poisťovne Lucia Muthová.

V Bratislave sa takéto prípady stávali

V Bratislave už takéto prípady zaznamenali. "V súčasnosti nie je možné, aby sa takéto praktiky vyskytovali v nemocnici. Súčasné vedenie, ktoré nastúpilo pred vyše rokom do funkcie, zamedzilo všetkým takýmto praktikám. Ale v minulosti sa stávalo, že jedna zo zamestnankýň spolupracovala s jednou poisťovňou a vo svojom voľnom čase jej dávala typy na novorodencov," hovorí hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Maťašovská. A aj keď matka novorodeniatka času nazvyš pri dojčení, prebaľovaní či uspávaní dojčaťa nemá, presúvať o niekom osobné údaje je trestným činom.

Novorodenec, ktorý sa narodil na Slovensku, musí byť od narodenia zdravotne poistený. Prihlásiť sa do zdravotnej poisťovne je nutné do 60 dní od narodenia. Voľba poisťovne pre novorodenca je pritom na rodičoch. Nemusia ho prihlásiť do tej istej poisťovne, kde sú oni.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy