Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Tehuľky, víno si pokojne doprajte, hlási prelomová štúdia
Zdielať na

Tehuľky, víno si pokojne doprajte, hlási prelomová štúdia

CHICAGO / Žiadny alkohol, káva na minime, surové ryby nie, nepasterizované syry nie... Prísna kontrola váhy, cvičiť opatrne... Tieto takmer sväté prikázania tehotné ženy určite dobre poznajú. Zapľňajú zoznamy vecí, ktorých sa treba počas tehotenstva vyvarovať. Možno si poviete - tehuľky, netreba zase so všetkým preháňať - no istá Američanka sa rozhodla existujúce tehotenské mýty doslova zmiesť zo stola. A začala alkoholom...

Tehotenské "pravdy" či mýty?

Ekonómka a absolventka Harvardskej univerzity Emily Oster s lámaním tehotenských mýtov začala, keď sama pred troma rokmi otehotnela. Zrazu sa mala vzdať svojich štyroch prepotrebných šálok kávy denne a na alkohol nemala ani pomyslieť. A tak ďalej... No zakladajú sa tieto "tehotenské pravdy" na odborných štúdiách a článkoch, alebo ide naozaj len o mýty?

Pre britský denník The Daily Mail povedala, že mnohé obmedzenia v jedle sú príliš nafúknuté a preto sa zamerala na stovky článkov, štúdií a odporúčaní a ich pravdivosť sa snažila overiť si. Štúdie sa totiž niekedy diametrálne odlišujú od oficiálnych tvrdení...

Jedna alkoholová štúdia...

Vo svojej knihe Expecting Better (voľný preklad - Príjemnejšie tehotenstvo) sa zamerala napríklad na štúdiu v časopise Pediatria, podľa ktorej jeden pohárik alkoholu denne stačí na to, aby vaše dieťa malo v budúcnosti problémy so správaním.

Podľa nej ale 18% študovaných tehotných žien nepilo alkohol vôbec a 45% si okrem alkoholu doprialo aj kokaín. Podľa Oster si tehuľka môže dopriať jeden až dva drinky týždenne počas prvého trimestra a potom jeden pohárik napríklad vínka denne.

Káva, mäso, syry

Ďalším z mýtov je pitie kávy. Podľa Osterovej sú výskumy dokazujúce vzťah medzi konzumáciou kávy a vyšším percentom potratov chybné. Tehotným odporúča, aby sa radšej vyvarovali prísnych diét a stráženia si váhy, pretože pribrať málo v tehotenstve je oveľa nebezpečnejšie než pribrať niekoľko kíl nad štandard.

Báť sa ženy nemusia ani farbenia vlasov, surové suši odporúča, aj lahôdkové mäso ako šunka, podľa nej napríklad sardinky a slede sú dobré pre IQ dieťatka, neodporúča však napríklad nepasterizované syry.

Cvičenie si podľa Osterovej môžeme dopriať, kedy sa nám zachce, ale ak k dennému športu náhodou radíme prácu v záhrade, to je oveľa nebezpečnejšie, pretože sa spája s rizikom nákazy toxoplazmózou - ľahšie sa totiž môžeme dostať do kontaktu s parazitom v pôde, ktorý ju spôsobuje.

Skeptikov nepresvedčila

Suma sumárum, podľa Emily Oster by mali ženy pristupovať k tehotenstvu nie s menšou posvätnou úctou, ale naopak s menšou hrôzou a určite si neodtŕhať od úst absolútne všetko, čo kde začujú. Skeptikov z odboru zdravotníctva však ekonómka nepresvedčila.

Podľa The Daily Mail stále stoja za tým, aby sa ženy alkoholu vyvarovali úplne, pretože okrem potratov spôsobuje aj rôzne syndrómy či nižšiu váhu u dieťatka. A mamičky na internete sa k upozorneniam odborníkov pripájajú...

Aj napríklad v prípade šoférovania sa budúce mamičky nemusia obmedzovať, hoci by si mali dávať oveľa väčší pozor, keďže ponesú zodpovednosť aj za dieťatko v brušku. Reportérka Soňa Chotárová zisťovala, ktoré zlepšováky vám však cestu ešte spríjemnia...

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy