Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ficovláda a jej pomoc rodinám? 2 € na deň!
Zdielať na

Ficovláda a jej pomoc rodinám? 2 € na deň!

BRATISLAVA / 76 centov by sme mohli mať každý deň naviac. Teda, ak by prešiel návrh, ktorým múti politické vody Ľudovít Kaník. Či táto suma niečo vyrieši, posúďte sami. My sme zisťovali sme, čo si o nej myslí ministerstvo práce.

Kaník ponúka 76 centov na deň

Dá sa to vysvetliť aj takto. Predstavte si tehotnú pani Máriu, ktorá má niekoľko mesačné dieťa a ďalšie dve už školopovinné. Manžel jej domov nosí minimálnu mzdu, čo v čistom predstavuje necelých 300 eur (292,48 eur).

Podľa teraz platných zákonov nemá nárok na dávku v hmotnej núdzi. Kaníkov návrh by jej mesačne prihodil do rozpočtu takmer 23 eur, čo predstavuje 76 centov na deň. "Potrebujeme pracujúce rodiny," hovorí poslanec NR SR Ľudovít Kaník.

V obchode si za 76 centov kúpite akurát tak 5 rožkov, jeden jogurt a keks. Alebo iba jednu rolku toaletného papiera. "Toto, čo navrhuje pán Kaník, je len nejakým výstrelom," tvrdí štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jozef Burian.

Ministerstvo práce chce slabo zarábajúcim rodinám ponechať aktivačný príspevok, čo mesačne predstavuje 63 eur (v závislosti od výšky platu). Prepočítané na deň, dve eurá. "Sú to len nejaké balóniky, ktoré vypustia a hneď sťahujú späť," dopĺňa Kaník.

Burian: Podporíme len pracujúcich

Oba návrhy sa týkajú len rodín, kde aspoň jeden člen bude pracovať. Chcú tak znížiť počet ľudí závislých na sociálnom systéme. Pre tých, ktorí nepracujú a sú odkázaní na dávky v hmotnej núdzi, sa nič nezmení. Tí, ktorí pracovať budú, budú podporení.

Jeden politik nám teda sľubuje 70 centov a druhý 2 eurá, ale podstatné je, že v oboch prípadoch ide iba o návrhy. Nakoniec to možno ostane len na ten toaletný papier. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy