Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Tehotenstvo netrvá 9 mesiacov, zistili vedci
Zdielať na

Tehotenstvo netrvá 9 mesiacov, zistili vedci

BRATISLAVA / Všetci vieme, že kým dieťaťko príde na svet, trvá to od jeho počatia deväť mesiacov. Najnovšia štúdia však dokazuje, že to tak nie je. Rozdiel medzi vypočítaným termínom pôrodu a tým skutočným môže byť vraj až neuveriteľných 5 týždňov. A napriek tomu sa bábätká narodia zdravé a donosené. Naši lekári však tvrdia, že to nie je možné.

Na termín porodia len 4 percentá žien

Dĺžka tehotenstva trvá 9 mesiacov, alebo 280 dní. Podľa štatistík ale v takto vypočítanom termíne porodia len 4 percentá mamičiek. Podľa najnovších výskumov môže byť rozdiel v termíne pôrodu u dvoch tehotných žien až 5 týždňov.

"My počítame termín pôrodu najmä podľa prvého ultrazvuku," hovorí prednosta I. gynekologicko-pôrodníckej kliniky MUDr. Miroslav Borovský. Americká štúdiá zároveň však hovorí, že jedna mamička môže porodiť 1. januára a druhá 6. februára. Obe deti pritom budú donosené a úplne v poriadku. "Že by 37 dní bol rozdiel medzi donosenými a nedonosenými, myslím si, že nie," pokračuje doktor.

Váha nie je smerodatná

Aj u nás nájdete detičky, ktoré sa narodili o čosi skôr. Podľa mamičiek boli úplne v poriadku a mali normálnu pôrodnú hmotnosť. Ako keby sa im už v brušku nechcelo byť. Malý Adrián svojím príchodom na svet maminu poriadnu prekvapil. "Prišiel na svet o 4 týždne skôr. Všetko však bolo v poriadku," tvrdí mamička Monika.

Podľa lekárov váha bábätka nie je hlavný znakom toho, či dieťatko je, alebo nie je donosené. Úlohy tu zohrávajú aj ďalšie znaky. "Dieťa môže mať 3,5 až 4 kilá, ale pritom je to dieťa nedonosené," povedala primárka novorodeneckej kliniky MUDr. Ľubica Pejhovská.

Dieťa narodené o 37 dní skôr, ako hovorí americká štúdia, vraj určite donosené nie je. Ukazovateľom zrelosti bábätka nie je len plač či čulosť, ale aj také nechtíky. "Ktoré majú donosené deti vyrastené, takisto sledujeme ušká," dodáva Pejhovská.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články