Jasno
11°
Bratislava
Trojčiat na Slovensku pribúda. Katke (35) sa narodili v Bratislave
Zdielať na

Trojčiat na Slovensku pribúda. Katke (35) sa narodili v Bratislave

BRATISLAVA / Tak tomu sa povie trojité šťastie! Hoci sa trojčiat na Slovensku rodí čoraz viac, stále ostávajú pre nás raritou. Na jednej strane ide o obrovskú radosť, na druhej veľké starosti. Presne tie má totiž novopečená mamička troch sestričiek Katka...

Narodili sa tri len kilové sestričky

Lilien, Natália a Viktória. Tak to sú tri sestričky, ktoré na svet prišli v 33. týždni tehotenstva v Bratislave. Každá z nich vážila len cez jedno kilo. "Všetky takéto bábätká majú problém s udržaním telesnej teploty. Treba im stabilizovať dýchanie, cirkuláciu... Adaptácia však v tomto prípade išla rýchlo a sú v dobrom stave," informovala neonantologička Darina Chovancová.

Po 4 týždňoch strávených v nemocnici tak môžu tri sestry s váhou už vyše dvoch kíl odísť domov. Aj s pyšnou mamou, 35-ročnou Katarínou.

13-krát trojčatá v roku 2011

Na Slovensku sa ročne rodí viac ako 60 tisíc detí. V roku 2010 bolo 11 pôrodov, kedy na svet prišli trojčatá, v roku 2011 sa tak stalo 13-krát. Podľa informácii štatistického úradu rodenie trojčat má stúpajúcu tendenciu. Štandardné to ale v lekárskej obci nie je.

Nechať či odobrať?

"By som nechcela, aby to tak bolo. Tam je veľké riziko komplikácií, ktoré ovplyvňujú ich zdravotný stav. Vždy je tam aj možnosť redukcie, ale to je na matke, či sa pre ňu rozhodne," hovorí Chovancová. To znamená, že ak vám lekár po umelom oplodnení oznámi, že čakáte trojčatá a vy sa na ich výchovu necítite, jedno či dve vám s vaším súhlasom odoberú. Inak idete do rizika.

Slovenské matky to však odmietajú. Aj Lucia z Bratislavy je matkou trojčiat. Aj keď starostlivosť o ne by sama nezvládla, pochvaľuje si to. "No, starám sa o ne ja a pomáha mi manžel alebo mama, ale musíme byť na nich vždy dvaja... Je to skutočne radosť aj starosť. Hlavne, keď naraz papajú, naraz ich treba prebaliť, naraz uspávať, to je najťažšie. Ale sú to naše zlatíčka a nemenila by som."

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy