Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kliešte a deti! Hlavnú úlohu zohráva čas
Zdielať na

Kliešte a deti! Hlavnú úlohu zohráva čas

BRATISLAVA / Vybrať si takého kliešťa je niekedy problém aj pre nás dospelákov . No predstavte si, že máte na kolenách kričiace dieťa, ktoré so sebou hádže zo strany na stranu. Vybrať mu kliešťa za takýchto podmienok môže byť poriadna fuška. Aj tu platia isté pravidlá. Jedno z nich znie: Kliešte a pinzetu do ruky neberte.

Vybrať kliešťa zvládne každý

"Nebolo pod stromami, nebolo na tráve, spinkala v kočíku a večer, keď som ho uspala, zrazu len tak stočilo hlavinku a pod vláskami niečo čierne. Kliešť zapichnutý. No suseda okamžite na pohotovosť, ja som išla v pyžame," opisuje nebezpečnú situáciu Monika, matka 11-mesačného dieťaťa.

Situácia, ktorú môžete zažiť aj vy. Pediatri sa s ňou stretávajú v kliešťovej sezóne takmer denne. Vybrať dieťaťu kliešťa, podľa nich zvládne každý. "Na vatu trošku mydla a vymykať ho z tých pórov na pokožke jemným tlakom, neštípe to," vysvetľuje pediatrička MUDr. Katarína Šimovičová.

Keď ho vyberiete, zaznačte si do kalendára

V prípade malých detí kliešte či pinzety do ruky neberte. Dieťa by ste mohli zraniť, poprípade celú situáciu skomplikovať. Ak odvahu na vybratie potvorky nemáte, vyhľadajte lekára, no čo najrýchlejšie. V prípade boreliózy, ktorú kliešte môžu prenášať, ide o hodiny. Keď sa krv človeka dostane do do tráviaceho traktu kliešta, baktéria sa pomnoží, následne sa v priebehu niekoľkých hodín dostane do slín kliešťa.

"Cez tie sliny potom môže nakaziť človeka, V priebehu 24 hodín," hovorí parazitológ Branislav Peťko. Ak nechcený suvenír z prírody dieťaťu vyberiete, dobre si poznačte tento deň do kalendára. Dieťa potom treba sledovať 3 až 6 týždňov od vybratia, či sa u neho neprejavia príznaky encefalitídy či boreliózy.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články