Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nebezpečný kliešť na koži? Takto s ním zatočíte!
Zdielať na

Nebezpečný kliešť na koži? Takto s ním zatočíte!

Slniečko, stále vyššie teploty, zelená tráva, kvitnúce stromy, ale aj muchy, pavúky, no a napokon nebezpečné kliešte. Takto vyzerá naša milovaná jar. Teraz vám však ponúkneme niekoľko rád ako postupovať, ak si na tele objavíte prisatého kliešťa. Zabudnite na všetky ľudové múdrosti. Krútením a dusením si môžete iba ublížiť...

Netočiť kliešťa ani dusiť!

Už len samotné zistenie, že máme na tele prisatého kliešťa, je pre väčšinu z nás nepríjemné. Skúste však zabudnúť na všetky ľudové múdrosti. Kliešťa by sme totiž nemali ani točiť, ani dusiť rôznymi olejmi či krémami. Podľa epidemiologičky Jarmily Pertináčovej ho len uchopíme a jedným pohybom smerom von ho vytiahneme.

"Ten kliešť na hlavičke, alebo na sacích ústrojoch nemá žiaden závit, ktorý by sa zavŕtal, čiže žiadne točenie s kliešťom," tvrdí. Akonáhle vyberiete z tela kliešťa, ktorému ste takto odobrali prísun živín, okamžite si začne hľadať prísun potravy. Dôležitý je teda spôsob, ako sa ho zbaviť. Nesnažte sa ho rozpučiť prstami.

Najlepšou obranou je útok! A teda očkovanie...

"Ak máme nejaké drobné ranky, ktoré si ani nemusíme všimnúť, na rukách a prstoch a my kliešťa rozpučíme, krv z neho sa nám môže cez tieto ranky dostať do krvného obehu a môžeme sa nakaziť," upozorňuje Pertináčová.

Najlepšie spravíte, ak kliešťa hodíte do toalety a spláchnete, prípadne ak ste v prírode, hoďte ho do ohniska. Nuž a napokon najistejšou prevenciou ostáva proti kliešťovej encefalitíde očkovanie. "To ale, že ste očkovaní, neznamená nestarať sa ďalej o kliešťa, ktorý je na vás prisatý. Odstraňovať treba, ale rizika sa už báť aspoň nemusíme."

ISIFA

Súvisiace články