Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vysoký krvný tlak trápi čoraz viac detí! A poškodzuje im obličky...
Zdielať na

Vysoký krvný tlak trápi čoraz viac detí! A poškodzuje im obličky...

To, že mnohí dospelí majú vysoký krvný tlak, je už pomerne bežnou realitou. No to, že hypertenzia trápi už aj deti, je veľmi alarmujúce. Už teraz sa lekári stretávajú v ambulanciách s malými pacientmi, ktorí majú kvôli vysokému krvnému tlaku poškodené obličky.

Podľa najnovších údajov je na Slovensku takmer 400 pacientov mladších ako 18 rokov s poškodením obličiek spôsobeným cukrovkou. Až 55O ich má v tejto vekovej kategórii poškodené práve kvôli vysokému krvnému tlaku. Tieto čísla sú nielen podľa lekárov alarmujúce. "My vieme, že dnes už asi 10 percent slovenských detí má zvýšený krvný tlak," podotýka aj kardiológ Gabriel Kamenský.

Pozor na príjem soli u detí!

Obličky však nielen spôsobujú problémy s krvným tlakom, ale stávajú sa aj jeho obeťou. Hlavnou príčinou je podľa lekárov práve obezita a nadmerný príjem soli. Ten je totiž niekedy dvoj- až štvornásobný!

Ochorenie obličiek je veľmi zákerné. Zväčša totiž prichádza nepozorovane a pacient často lekára vyhľadáva až v štádiu pokročilej choroby. V prípade závažných komplikácií môže dieťa skončiť na dialýze...

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články