Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prevencia u zubára? Pre polovicu Slovákov neznámy pojem
Zdielať na

Prevencia u zubára? Pre polovicu Slovákov neznámy pojem

Slovákom zdá sa nezáleží na ich zdravom úsmeve a ani na peňaženke. Podľa najnovších štatistík totiž polovica z nás nechodí na povinné preventívne prehliadky k zubárovi. Čo sa pochopiteľne negatívne odráža na kvalite nášho chrupu.

Z viac ako 4 miliónov obyvateľov Slovenska bola na preventívnej prehliadke u lekára len polovica. Pričom väčšina z tých, ktorí k zubárovi prišli, potrebovali ošetriť chrup, čo je pomerne alarmujúce.

Prevencia sa Slovákom pod kožu nedostala

I napriek tomu, že povinné stomatologické prehliadky tu máme už niekoľko rokov, ľudia si na to stále nezvykli. Pritom tí, ktorí v priebehu jedného roka nenavštívia zubára, si musia nasledujúci rok ošetrenie chrupu hradiť v plnej výške. V prípade zubných kazov to nie sú až také vysoké sumy, no ak nastanú nejaké komplikácií, či vážnejšie ochorenia chrupu, môže ísť aj o stovky eur.

Pokazené zuby trápia aj deti

Čo však odborníkov desí najviac, je zlá návštevnosť detí do veku 18 rokov s čím následne súvisí ich zlý stav zubov. Viac ako polovica detí, ktoré si sadli do zubárskeho kresla, potrebovalo ošetrenie. Čo je dôkazom toho, že Slovensko už dlhodobo zaostáva za európskym priemerom.

ISIFA

Súvisiace články