Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Rodia sa veľké deti! Nemusia byť za tým vitamíny
Zdielať na

Rodia sa veľké deti! Nemusia byť za tým vitamíny

Predstavte si dieťa, ktoré váži hneď po narodení 3 kilogramy. Nič zvláštne, všakže? A čo tak 4 a pol kilogramové dievčatko, či ešte o dve kilá ťažší chlapec? Alebo až takmer 9 kilové dieťa? Ak ženy počas tehotenstva užívajú vitamíny ako cukríky, ani takéto hmotnosti detí nie sú ničím zvláštne.

Všetko s mierou...

Na internete sa rozpútala diskusia o tom, že mamičkám, ktoré počas tehotenstva užívali vitamíny, sa kvôli tomu narodili väčšie deti. Určitý súvis s tým, ako vitamíny vplývajú na veľkosť plodu tu naozaj je. Nemusí to byť ale jediný dôvod, prečo dieťa "neváži podľa tabuliek".

Ak žena je veľa vitamínov napr. tri denne, môže to mať vplyv na váhu dieťaťa. Avšak, ak je mama cukrovkárka alebo je tam určitý genetický predpoklad, je viac než pravdepodobné, že aj dieťa bude väčšie.

Gynekológovia nevidia na vitamínoch nič zlé avšak apelujú na to, aby ich ženy nejedli ako lentilky. Niektorí výrobcovia píšu tri denne, podľa lekára je to príliš veľa, že stačí aj jeden za týždeň.

Dôležitá aj životná úroveň

Okrem vitamínov však na hmotnosť dieťa vplýva aj životná úroveň. Geografická poloha a celkové podmienky na Slovensku totiž umožňujú mamičkám mať sa lepšie. Nie vždy sa preto za váhou dieťaťa skrýva nejaký vitamín.

Ak sa vám teda 4 kilové dieťa zdá veľké, tak napríklad v Indonézii žena poradila dieťa s váhou ročného bábätka. Chlapec mal cez 8 a pol kila. Ruský obor zasa 68 centimetrov a váhu 7,21. V pôrodoch cisárskym rezom a väčšími bábätkami nezaostávajú ani Česi a my Slováci.

ISIFA

Súvisiace články