Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rodičia pozor! Školy sa zatvoria, štrajk je reálny...
Zdielať na

Rodičia pozor! Školy sa zatvoria, štrajk je reálny...

Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) zrejme stojí pred najväčšou rebéliou, akú kedy učitelia zorganizovali. Potom, ako sa tisíce z nich podpísali pod spoločnú petíciu, je vo vzduchu celoslovenský štrajk.

Po neúspešnom utorkovom rokovaní s ministrom chcú odborári žiadať viac peňazí pre školstvo aj u premiérky Ivety Radičovej a ministra financií Ivana Mikloša.

"Minister nás vyzval na rokovanie, stretli sme sa, ale zopakovala sa
situácia z posledného rokovania v auguste a minister argumentoval, že vláda nemôže uvoľniť ďalšie prostriedky pre naše požiadavky,"
povedal podpredseda odborárov Jozef Lužák.

Peniaze na školstvo - chvost EÚ

Z tohto dôvodu sa chystá listom požiadať o rokovanie aj premiérku a šéfa rezortu financií. Ešte pred prijatím štátneho rozpočtu sa odborári pokúsia stretnúť i s predsedami poslaneckých klubov v Národnej rade SR. "Nádej zomiera posledná, argumentmi chceme presvedčiť, že školstvo je finančne trvale poddimenzované a pokiaľ ide o podiel HDP na školstvo, sme na posledných miestach v Európe," dodal Lužák.

Odborári hrozia, že ak kabinet neodobrí ich požiadavky, vstúpia do ostrého štrajku a zatvoria školy. Rada zväzu môže rozhodnúť na rokovaní 6. októbra, ak bude mať zákonom stanovený písomný súhlas 50 percent zo 125-tisíc zamestnancov v školstve.

Čaká sa do konca mesiaca

Dotazníky dostalo 90 regionálnych odborových rád, v týchto dňoch ich distribuujú do škôl. Spätnú väzbu očakávajú do konca septembra.  

Školskí odborári sú už niekoľko mesiacov v štrajkovej pohotovosti. Svoje požiadavky predniesli na protestnom mítingu 13. septembra, kedy prišli pred Úrad vlády v Bratislave tisícky pracovníkov škôl, školských zariadení a
detských domovov.

Plat? Menej ako 400 eur

Žiadajú, aby vláda systémovo zvyšovala investíciu do školstva tak, aby podiel HDP na školstvo bol do konca volebného obdobia porovnateľný so štátmi EÚ.

Dožadujú sa tiež zvýšiť mzdové ohodnotenie zamestnancov školstva, aby bol zabezpečený rast ich reálnych platov. Niektorí pedagógovia berú v hrubom menej ako 400 eur.

Treťou požiadavkou je úprava systému odmeňovania zamestnancov v školstve tak, aby platy pedagogických zamestnancov boli na úrovni 1,2- až
1,6-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve a platy nepedagogických zamestnancov boli porovnateľné s podobnými kategóriami v iných rezortoch.

Učiteľ vysvetľuje žiakom pred tabuľou

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy