Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Učitelia majú toho plné zuby! Hrozia zatvorením škôl
Zdielať na

Učitelia majú toho plné zuby! Hrozia zatvorením škôl

Mnohé školy po celom Slovensku zatvorili svoje brány a žiakom udelili riaditeľské voľno, aby sa nespokojní učitelia mohli stretnúť na protestnom zhromaždení pred Úradom vlády. Vláda ich požiadavky považuje za nereálne.

Námestie pred bratislavským sídlom vlády zaplnili odborári so žltými šálmi, píšťalkami či vlajkami. Na transparentoch svietili nápisy ako Vymeníme naše kredity za vaše kreditky či Jurzyca k tabuli.

Pedagógovia zo všetkých kútov Slovenska protestovali proti malým platom, nízkym investíciam do vzdelávania a zmene veku odchodu do dôchodku. "Je cieľom upozorniť vládu na potrebu plnenia svojho programového vyhlásenia," povedal odborár z Nitry Miroslav Kováč.

Bude nasledovať ostrý štrajk?

Ak kabinet neodobrí požiadavky odborárov, vstúpia do ostrého štrajku. „Štrajk je zastavenie práce, zavrú sa školy,“ vyhlásil podpredseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Jozef Lužák. Rada zväzu môže o ostrom štrajku rozhodnúť na plánovanom zasadnutí 6. októbra, ak bude mať zákonom stanovený písomný súhlas 50 percent zo 125-tisíc zamestnancov v školstve.

Voľno dostalo len 51 škôl

Riaditeľské voľno pre protest ohlásilo iba 51 škôl, pričom niektoré z nich dali voľno len vybraným ročníkom. Viacerí riaditelia v krajoch potvrdili, že riaditeľské voľno krajským školským úradom neohlasovali. Protestujúci učitelia budú čerpať náhradné voľno alebo dovolenku, v triedach ich zastúpia kolegovia.

Vláda o tom nechce ani počuť

Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) povedal, že štát v súčasnosti nemá viac peňazí pre školstvo. S odborármi sa nestretol, pretože ho o to nepožiadali. „Zvýšenia, ktoré požadujú odborári, momentálne nie sú reálne, ak nechceme ísť Gréckou cestou, ak sa nechceme výrazne zadlžiť,“ povedal novinárom Jurzyca. 

 

TV JOJ

TV JOJ

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy