Zatiahnuté
15°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Právnik radí. Žena mi oznámila, že dcéra nie je moja
Zdielať na

Právnik radí. Žena mi oznámila, že dcéra nie je moja

BRATISLAVA / V pravidelnej rubrike Právnik radí budeme opäť riešiť spory o výživné. Matka po dvoch rokoch oznámila bývalému partnerovi, že dieťa nie je jeho a chce, aby sa ho vzdal. Muž ale dievčatko miluje ako svoje a nechce sa ho vzdať.

Exmanželka mi chce zobrať dcéru

"Celý život sa o ňu staral. Kupoval som jej všetko. Keď bola chorá, prebdel som pri nej dlhé noci a teraz mi ju chce exmanželka zobrať," píše Peter. "V takomto prípade môže návrh na zapretie otcovstva podať len otec, pretože matke lehota uplynula tretím rokom od narodenia dieťaťa. Jej lehota sa totiž počíta od narodenia dieťaťa na rozdiel od lehoty otca," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Teda v zásade platí, že muž, ktorý ja na matrike zapísaný ako otec, môže v neobmedzenej lehote zaprieť svoje otcovstvo. Ak to však urobiť nechce, ako v tomto prípade, matka to už urobiť nemôže. "Okrem otca by to teoreticky mohol urobiť opatrovník dieťaťa avšak jeho aktívna legitimácia prichádza do úvahy len v prípade, ak by uplynula legitimácia otca," dodáva Pavelková.

Otec má právo podať žalobu

Aktívna legitimácia je právo podať žalobu. To znamená, že osoba má oprávnenie byť žalobcom v súdnom spore. Za súčasného stavu jediný, kto má právo podať žalobu je muž, ktorý je zapísaný ako matrikový otec. Peter môže ostať pokojný. Pokiaľ tak neurobí on, tak nikto iný nemôže podať návrh na zrušenie otcovstva. Ani skutočný, genetický otec. Dieťa o ktoré sa stará, bude naďalej jeho dcérou.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy