Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Právnik radí. Mesto chce, aby sme kosenie platili z vlastného
Zdielať na

Právnik radí. Mesto chce, aby sme kosenie platili z vlastného

ŽARNOVICA / Mesto Žarnovica všeobecne záväzným nariadením núti občanov, aby sa starali o kosenie a likvidáciu trávy na pozemkoch pri bytovkách. Toto nariadenie sa zdá byť nelogické Emilovi. Mesto podľa neho kladie zodpovednosť na obyvateľov, ktoré nemajú ani výbavu na kosenie.

Je to nelogické, myslí si Emil

"Podľa mňa je nelogické, aby občania, v záujme plnenia VZN,  si túto službu objednali v Mestskom podniku služieb, aby tento pokosil a zlikvidoval trávu z mestských pozemkov a túto činnosť zaplatili občania bytoviek," napísal Emil.

Všeobecne záväzným nariadením obce nie je možné takúto povinnosť uložiť. "Takéto všeobecne záväzné nariadenie musí byť v súlade s ústavou a ostatnými zákonmi. V zmysle ústavy Slovenskej republiky možno povinnosti ukladať len na základe zákona," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Obec nemôže uložiť niekomu inému povinnosť obhospodarovať jej pozemky

Zákon, ktorý by dával obci takéto oprávnenie neexistuje. Okrem toho je v rozpore s článkom 20 Ústavy. Obec nemôže z titulu svojej moci uložiť niekomu inému povinnosť, aby obhospodaroval jej pozemky. Ani obyvateľom obce. "Práve naopak. Zákon o obecnom zriadení úplne jasne a jednoznačne hovorí, že správa a údržba verejnej zelene a komunikácii patrí obci. Čiže nabudúce by sa mohlo stať, že obec rozdelí medzi svojich obyvateľov chodníky a bude ich sankcionovať za ich nevyčistenie v zime," tvrdí Pavelková.

Občania sa v prvom rade mali brániť pri prijímaní tohoto všeobecne záväzného nariadenia, ktoré muselo byť zavesené na verejnej tabuli súdu. Občania majú právo zúčastniť sa rokovania zastupiteľstva, navrhnúť zrušenie tohoto nariadenia. Prípadne toto nariadenie môžu dať preskúmať ústavným súdom, že je v rozpore s ústavou.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy