Oblačno
18°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Právnik radí. Za aké obdobie môžu vymáhať členské?
Zdielať na

Právnik radí. Za aké obdobie môžu vymáhať členské?

BRATISLAVA / Kristína bola od roku 2002 členkou jednej z lekárskych spoločností. Po približne 6 rokoch požiadala o zrušenie členstva, lebo v tom čase robila už na inom pracovisku. Za aké obdobie môže organizácia vymáhať členské? Je desať rokov premlčaná doba alebo nie?

"Od roku 2005 som pracovala v inom segmente zdravotníctva. Do tohto obdobia som mala zaplatené členské, čo nemôžem dokázať vzhľadom na uplynulý čas. To im desať rokov nechýbali peniaze," píše Kristína.

Spoločnosť vymáha členské

Teraz spoločnosť chce, aby zaplatila takmer 115 €. Táto suma je pre Kristínu vysoká, keďže je momentálne dlhodobo PN. Platenie členských príspevkov je rovnako ako všetky ostatné plnenia záväzkom, ktorý sa premlčuje vo všeobecnej premlčacej lehote. "Táto je v občianskom práve 3-ročná a začína plynúť odo dňa, keď sa právo mohlo uplatniť po 1.krát. Čiže zo stanov tej spoločnostimusí vyplývať, ku ktorému dátumu mali jej členovia uhrádzať členské príspevky," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

3-ročná premlčacia lehota

Ak tieto členské príspevky neboli v riadnom termíne uhradené, tak už prvý deň po uplynutí určeného termínu splatnosti sa dostáva člen do omeškania. "Toto je prvý deň, keď môže spoločnosť tohoto člena žalovať a to na súde. Začína plynúť 3-ročná premlčacia lehota. Jej uplynutím sa právo oslabuje, to znamená premlčí a túto námietku treba vzniesť v konaní," tvrdí Pavelková.

Ak niekto teda vymáha členské poplatky za roky napríklad 2002 až 2008, tak je veľmi pravdepodobné, že väčšina z nich alebo všetky sú premlčané. Preto odporúčame napísať danej spoločnosti, že vznesiete námietku premlčania. Oznámte im, že doba je premlčaná. Teda je neskoro, aby od vás pýtali peniaze.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy