Jasno
15°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Právnik radí. Starala sa o otca, sľúbili jej dom...
Zdielať na

Právnik radí. Starala sa o otca, sľúbili jej dom...

SOBRANCE / Valéria sa vyše 20 rokov starala o svojho otca. Presťahovala sa za ním z Košíc. Súrodenci jej za to sľúbili rodičovský rodinný dom. Otec zomrel a teraz od nej žiadajú, aby im vyplatila podiel.

Valéria zo Sobraniec je z toho zúfalá. tešila sa totiž predčasne. Spoľahla sa na ústnu dohodu so súrodencami, ktorí jej sľúbili, že pokiaľ doopatruje otca, tak jej prenechajú dom bez toho, aby ich musela vyplácať.

Sestra o žiadnej dohode nevie...

Nedávno údajne jedna sestra pred súrodencami povedala, že nevie nič o takejto dohode a teda nič nepodpíše. Pred časom prišla za Valériou, že jej má vyplatiť podiel na dome, lebo pred rokmi dala na kúpeľňu 15 000 korún.

"Ja som jej začala vyplácať po 15 eur, aby som mala pokoj. Keďže som zdravotne ťažko postihnutá. Teraz ma dala na súd a chce, aby som ju vyplatila naraz alebo v troch častiach, čo nedokážem. Všetky úspory a navyše aj pôžičku, čo splácam som dala do rekonštrukcie domu. Nemám ani na právnika," píše Valéria.

Pri dedení majú všetci dedičia právo na to, aby im bol priznaný podiel na dedičstve. Z e-mailu sa nedá vyvodiť, či dedičské konanie prebehlo alebo neprebehlo. A čo vlastne myslí slovami, že ju sestra dala na súd, aby vyplácala jej podiel. "Celé toto konanie malo byť súčasťou dedičského konania a tam už mal byť priznaný nárok na vyplatenie podielu. Ak takýto nárok je súdnym rozhodnutím priznaný, tak potom už netreba ďalšie súdne konanie. Čiže z toho možno vyvodiť, že sestra diváčky má nárok na zaplatenie sumy, ak jej ju priznalo dedičské konanie," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Buďte opatrní, vždy spíšte zmluvu

Valéria v emaile spomína, že je v zlej finančnej situácii. Tú by jej mohol zohľadniť súd a určiť jej napríklad, aby sestru vyplácala v splátkach. To však musí v konaní namietnuť. "Pokiaľ sa týka jej nedostatku finančných prostriedkov na právnu pomoc, tak znova odkazujem na bezplatné centrum právnej pomoci, ktoré treba cestou súdu požiadať o pridelenie," dodáva Pavelková.

Služby tohto advokáta bude hradiť štát. Aby ste sa vyhli do budúcna zbytočným problém, vždy si každú dohodu spíšte a nechajte oficiálne potvrdiť. Žiaľ najviac podobných problémov býva po rokoch v rodine. 

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

steakpinball/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy