Polojasno
16°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Právnik radí. Majiteľ cesty nám znemožnil kolaudáciu
Zdielať na

Právnik radí. Majiteľ cesty nám znemožnil kolaudáciu

NITRA / Predstavte si, že máte pozemok, ale cesta k nemu patrí niekomu inému. Presne tento problém má Helena z Nitry. K pozemku, ktorý má vo vlastníctve, vedie súkromná cesta, ktorá však patrí niekomu inému.

Znemožnil nám kolaudáciu

Helena s jej rodinou preto dala vypracovať zápis do katastra ako ťarchu na parcelu, na ktorej sa nachádza prístupová cesta. Avšak nepochodili. "Požiadali sme majiteľa prístupovej cesty, aby nám podpísal súhlas o vklad ťarchy do katastra, ale odmietol. Tým nám znemožnil kolaudáciu nášho rodinného domu. Akú máme ešte možnosť," pýta sa Helena v e-maily.  

Zriadiť vecné bremeno, ako právo prechodu nemôže hocikto. Nestačí vložiť vklad na kataster. Treba na to súhlas majiteľa pozemku a to vo forme dohody. "Pokiaľ by majiteľ pozemku nechcel takúto dohodu uzavrieť, o práve a prechodu a trval by na tom, že odmieta, v tomto prípade by o práve prechodu mohol rozhodnúť súd," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Samotný návrh na vklad nestačí...

Avšak len za náhradu. A presnú sumu určí znalec, ktorý pozemok ohodnotí. V prípade, že by sa dohodli mimosúdne, môže toto právo získať aj zadarmo. "Čiže výsledkom toho je, že samotný návrh na vklad nestačí. K návrhu na vklad je potrebné priložiť vkladuschopnú listinu, dohodu o zriadení vecného bremena. Alebo potom je dôvodom na vloženie práva prechodu do katastra nehnuteľnosti rozhodnutie súdu, ktoré sa zriadi za náhradu," dodal Pavelková.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA/Lidové noviny/Michal Novotný

Súvisiace články

Najčítanejšie správy