Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Právnik radí. Výživné môže dostať aj manžel
Zdielať na

Právnik radí. Výživné môže dostať aj manžel

JANOVCE / Michal je z Janoviec a v okolí je veľká nezamestnanosť a tak je bez práce. Nedávno však prišiel o ženu. Opustila ho a odsťahovala sa do Bratislavy, kde získala lukratívne miesto. Výživné nemusia dostávať len deti, ale napríklad aj manžel. Za akých podmienok je to možné? Pozrite sa...

Michalovi ostal na starosti dom, ktorý vzhľadom k situácii nedokáže sám utiahnuť. Na živobytie a údržbu domu minul všetky úspory. Žena mu neprispieva a chce sa rozviesť. "Neviem, čo mám robiť. Práca nie je široko-ďaleko. Ak predám dom, tak zostanem bezdomovcom," píše Michal.

Výživné pre manžela je výnimočný prípad

Po rozvode môže vzniknúť osobitná povinnosť prispievať na výživu rozvedenému manželovi. Ale ani zďaleka to nie sú horibilné sumy, aké poznáme z amerických filmov. "Práve naopak, je to skôr výnimočný prípad a priznáva sa len vtedy, ak jeden z manželov bývalých nie je schopný sám sa živiť. Táto skutočnosť musí byť daná objektívne, čiže väčšinou ide o prípady, keď napríklad žena celý život bola v domácnosti," uviedla Bronislava Pavelková.

Príspevok je časovo obmedzený

A teraz sa už vzhľadom k veku nevie zamestnať a nárok na dôchodok ešte nemá. Alebo o rodiča, ktorý sa stará o postihnuté dieťa a na všetko ostane sám. V týchto prípadoch majú nárok na výživné. "Sú už judikáty aj pre prípad, že jeden z tých manželov nemôže pracovať preto, lebo reálne so svojím zamestnaním nemôže nájsť uplatnenie v oblasti, kde býva. Príspevok je časovo obmedzený a dá sa priznať najviac na dobu päť rokov od rozvodu manželstva," dodáva Pavelková.

Povinnosť platiť začína samozrejme až po rozvode. Návrh treba však podať čo najskôr. Ak by sa však ten, kto poberá takto peniaze opäť zosobášil, nárok na výživné mu zanikne. V prípade, že jeden z manželov schopný sa živiť, výnimočne mu môže súd predĺžiť päťročnú lehotu.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

Muž a žena_posteľ_hádka_nahnevaní obaja

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy