Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Právnik radí. Sleduje vás niekto, takto si poradíte
Zdielať na

Právnik radí. Sleduje vás niekto, takto si poradíte

BRATISLAVA / Vypisuje vám niekto stále SMS-ky alebo listy? Sleduje každý váš krok a vám to už lezie na nervy? Máte dočinenia so stalkerom. A takéto konanie je už približne rok trestným činom. Podobnú skúsenosť má aj Beáta z Bučian, ktorú už dlhšiu dobu otravuje istý muž.

Stalking sa prejavuje opakovaným fyzickým prenasledovaním, nechcenými kontaktmi, dlhodobým sledovaním konkrétnej osoby. Pokiaľ takýto záujem niekoho obťažuje, zasahuje mu do súkromia a vzbudzuje strach, ide o trestný čin. "Je to už asi rok, čo ma obťažuje nejaké indivíduum na jednej inzertnej internetovej stránke. Ak mám len jeho IP adresu, môžem sa brániť," pýta sa Beáta.

Stalking je trestným činom

Od januára 2012 je stalking, teda prenasledovanie a sťažovanie života určitej osoby trestným činom. "Pokiaľ diváčku naozaj niekto obťažuje cez internet, hoci nevie jeho meno ani adresu o koho ide, konkrétnu osobu, je možné to riešiť cestou podania trestného oznámenia na neznámeho páchateľa," uviedla advokátka Bronislava Pavelková. 

IP adresa stačí pre vyšetrovateľov

Nemusí to byť cez internet a neznáma osoba. Tak sa vedia správať aj partneri, ktorí sa nezmierili s rozchodom. Nemusí to byť fyzický kontakt. Stačí ak vám svojim správaním spôsobuje traumu. "IP adresa je dostatočne určitá napríklad pre vyšetrovateľov, ktorí majú možnosť zistiť si, komu táto IP adresa patrí a situáciu riešiť," dodala Pavelková.

Ak máte akýkoľvek dôkaz, kontaktujte políciu. V niektorých prípadoch takéto situácie môžu skončiť fyzickým útokom. V Česku sú známe dva prípady stalkingu, ktoré skončili tragicky. Za tento trestný čin hrozí páchateľovi väzenie až na 3 roky.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

getty images

Súvisiace články

Najčítanejšie správy