Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Právnik radí. Musím platiť výživné, keď syn žije so mnou?
Zdielať na

Právnik radí. Musím platiť výživné, keď syn žije so mnou?

BRATISLAVA / Robert z Bratislavy je rozvedený a jeho dve deti súd zveril do opatery matke. Svoju vyživovaciu povinnosť si plní na 100 %. Syn sa však rozhodol, že bude bývať s otcom. Ten chce vedieť, či má aj v tomto prípade povinnosť platiť na dieťa matke.

Starší syn prišiel k nemu bývať na skúšku a teraz nevie, či musí platiť  exmanželke výživné alebo nie. "Nechcem sa dostať do problémov, ale keď raz býva u mňa a starám sa o neho tak prečo mám posielať bývalej manželke peniaze," pýta sa Robert

Výživné treba platiť podľa rozsudku

Podľa zákona treba platiť výživné podľa rozsudku. Stručná odpoveď by teda znela, že Robert má naďalej platiť výživné matke, ale: "keď dochádza k zmene zverenia je logické, že sa rodičia dohodnú, že trebárs výživné nebude platiť a bude matka prispievať jemu na výživné, ak je to aj trebárs zmena, ktorá vykazuje určité známky trvalosti," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Neplatí to však v prípade, že má rodič dieťa napríklad cez letné prázdniny, tak ako mu to určuje rozsudok. Ale ak ide o takú zmenu, akú opisuje Robert, vtedy je logické, že výživné bude poberať ten rodič, ktorý sa o dieťa skutočne stará.

Zmena pôvodného rozsudku

Ak by druhý rodič, ktorému rozsudok priznáva právo na výživné nesúhlasil so zmenou výživného v prospech rodiča, ktorý sa stará. "Treba požiadať súd o to, aby predbežným opatrením zmenil pôvodný rozsudok, lebo došlo k zmene v starostlivosti o dieťa," hovorí Pavelková. Neskôr môže požiadať o zmenu zverenia dieťaťa, ideálne o striedavú staroslivosť. Ale toto konanie trvá dlhšie, preto najprv predbežné opatrenie.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy