Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Právnik radí. Mám nárok na odškodnenie aj po rokoch?
Zdielať na

Právnik radí. Mám nárok na odškodnenie aj po rokoch?

BRATISLAVA / Predstavte si situáciu, že sa zraníte ale následky sa prejavia až neskôr. Má aj po niekoľkých rokoch človek právno na náhradu škody?

Zdravotný stav sa im stále zhoršuje

Rodičia kataríny z Bratislavy mali pred 15 rokmi dopravnú nehodu. Tú zavinili vodič auta, v ktorom sedeli. Zdevastovaná chrbtica je trvalý následok tejto nehody. "Zdravotný stav sa im následkom tejto nehody stále zhoršuje zdravotným a teraz majú stále väčšie bolesti. Môžu aj po tak dlhej dobe žiadať náhradu škody u vinníka nehody," píše Katarína.

Osobitný režim pri škode na zdraví

Pokiaľ ide o škodu na zdraví, platí tu osobitný režim. Táto škoda sa nepremlčuje. "Zákon s tým počíta práve preto, že mnohé následky škody spôsobenej na zdraví sa neprejavia hneď, ale až po určitom čase. Preto sa výslovne v Občianskom zákonníku hovorí, že škoda na zdraví sa nepremlčuje. Ani v subjektívnej, ani v objektívnej lehote," hovorí advokátka Bronislava Pavelková.

Kataríniny rodičia si teda môžu uplatňovať svoju náhradu škody voči tomu, kto nehodu zavinil. "Samozrejme na nich bude preukázať, že skutočne ich poruchy zdravia vznikli v dôsledku škodovej udalosti," dodáva Pavelková.
K tomu budú potrebovať odborný posudok, ale šancu uspieť a teda získať odškodné majú veľkú.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy