Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Právnik radí. Má revízor právo na to, aby ma odfotil?
Zdielať na

Právnik radí. Má revízor právo na to, aby ma odfotil?

KOŠICE / Vedeli ste, že si vás nemôže len tak niekto fotiť bez vášho súhlasu? Pokiaľ nesúhlasíte a vás napriek tomu fotí môžete ho žalovať. A to dokonca aj v prípade, že ide o funkciu akou je napríklad revízor.

Žijeme v hektickom svete a tak sa občas stane, že si napríklad zabudneme označiť cestovný lístok. Vtedy môže nastať problém s akým sa stretol divák z Košíc. Revízor si ho chcel odfotiť, lebo sa mu nevedel preukázať platným lístkom. "V Košiciach začali revízori fotografovať cestujúcich, ktorí tvrdia, že nemajú žiadny doklad totožnosti pri sebe. Majú na to právo," pýta sa divák.

Revízori na to právo nemajú...

Odpoveď znie, nemajú na to právo. Revízor, ale ani iná osoba nemôže fotografovať osoby bez ich súhlasu. "Vyhotovovanie obrazových záznamov osoby, podlieha takzvanej ochrane osobnosti, ktorá je upravená v § 11 až 16 Občianskeho zákonníka. Výnimkou z pravidla, že vyhotoviť obrazový záznam osoby možno len s jej súhlasom sú dve zákonné licencie," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Je to úradná licenicia, ktorá povoľuje napríklad policajtom odoberť otlačky alebo robiť obrazové záznamy. A druhá je spravodajská licencia. "Keď je to napríklad pre vedecké, umelecké alebo spravodajské účely. Ani jedna z nich však neoprávňuje revizóra, aby urobil to, že si vyhotoví fotografiu osoby, keď táto osoba s tým nesúhlasí," dodáva Pavelková. V tomto prípade, ak kdekoľvek revízor alebo iná osoba okrem na to určenej vás fotí bez vášho súhlasu, porušuje zákon. A vy ju môžete potom žalovať.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy