Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Právnik radí. Kúpa ojazdeného auta
Zdielať na

Právnik radí. Kúpa ojazdeného auta

S rôznym druhom podvodníkov sa už asi v živote stretol každý z nás. Najčastejšie sa v Právnej televíznej poradni stretávame so sťažnosťami súvisiacimi s predajom áut. Pokiaľ nebude stáčanie kilometrov trestným činom, tak tieto problémy budú ľudí stále trápiť.

"V servise mi po dôslednej kontrole zistili, že auto môže mať až o 100 000 kilometrov viac, ako mi tvrdil predávajúci. Auto chcem vrátiť. Ako mám postupovať?" pýta sa Emanuel, ktorý si kúpil ojazdené auto.

Krátko na to sa v aute vyskytla chyba prevodovky. Auto odtiahli do autorizovaného servisu, kde mu zistili, že auto má minimálne o 40 000 kilometrov viac ako mu deklaroval predávajúci.

Pretáčanie kilometrov =národný šport

Pretočené kilometre sú už na Slovensku takmer národným športom. Keďže má auto najazdených viac kilometrov, môžeme hovoriť o chybe, ktorá bola zatajená. "V tomto prípade zákon veľmi presne hovorí, že bol kupujúci uvedený do omylu. Medzi tieto práva patrí namietať napríklad relatívnu neplatnosť a v dôsledku toho právny úkon nebude platný a každý z nich si bude musieť vrátiť plnenie," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Emanuel vráti predávajúcemu auto a ten mu vráti plnú sumu, ktorú za auto dostal. "Ďalšia možnosť vyplýva z ustanovení o "vadách". Čiže ak je možné definovať pretočený tachometer nie ako omyl, ale ako vadu vozidla, napríklad právnu vadu, pretože ho kupoval s počtom najazdených kilometrov približne 20 000 a skutočný stav je oveľa vyšší," tvrdí Pavelková.

Môže sa obrátiť aj na súd

Tak v tomto prípade mu vyplývajú práva a povinnosti z ustanovení o zodpovednosti za chyby, medzi ktoré v tomto prípade patrí aj právo žiadať primeranú zľavu z ceny.

Odporúčame Emanuelovi, aby napísal predajcovi doporučený list, kde bude namietať, že sa dostal do omylu pri predaji podľa §49 a Občianskeho zákonníka. V prípade, ak nebude predávajúci na jeho list reagovať, mal by sa Emanuel obrátiť na súd.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy