Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Právnik radí. Šváby od suseda v našom byte
Zdielať na

Právnik radí. Šváby od suseda v našom byte

Ľubomír z Bratislavy má problém so švábmi, ktoré ho navštevujú zo susedovho bytu. Ten má totiž byt plný odpadkov a obyvatelia bytovky si s ním nevedia rady. Ľubomíra trápia šváby už tri roky a po muche je najrozšírenejším domácim hmyzom.

Zápach z bytu plného švábov

Vyčistenie problematického bytu bolo nariadené aj súdnym rozhodnutím už v roku 2010. Po dvoch rokoch sa však problém opakuje. Z bytu sa šíri zápach a bytovka je plná švábov. Správca vyzval majiteľa bytu, aby si byt vyčistil. "Majiteľ bytu to však ignoroval. Pracovník, ktorý robil v byte postrek potvrdil, že priestory sú plné odpadu a teda rajom pre šváby. Správca odmieta skontrolovať byt a zariadiť vypratanie odpadu," píše Ľubomír v e-maily.

Keďže byt už v minulosti vyhorel a šváby nezmizli, pochopiteľne sa obyvatelia domu boja o svoje zdravie a majetok. Ľubomír chce vedieť, kto je povinný vykonať kontrolu. "Zachovanie hygieny v byte samozrejme súvisí aj so spoločenstvom vlastníkov bytov. Rozhodnutie z roku 2010 podľa toho čo divák píše bolo realizované, ale toto rozhodnutie nemalo opakovaný charakter. Treba výrok  súdu naformulovať tak, aby zaväzoval naplnenie tejto povinnosti," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Dezinfekcia každých 6 mesiacov

Jednorázový postrek bez odstránenia odpadu nestačí. Je potrebné vykonať dezinsekciu v celom obytnom dome každých 6 mesiacov a hlavne dôkladne vyčistiť byt. "Na druhej strane by som odporučila jednu vec a to dať celú dezinfekciu k náhrade vlastníkovi bytu," dodáva Pavelková.

Predanie bytu bez súhlasu

Pokiaľ by nezmenil svoje správanie a nezaplatil, budú mať voči nemu exekutovateľnú pohľadávku a môžu voči nemu viesť kroky, ktoré by ho donútili predať byt a odsťahovať sa. Ak by ani tak nereagoval a nezaplatil by do fondu dlžnú sumu, mohli by pristúpiť k dobrovoľnej dražbe a jeho byt by predali bez jeho súhlasu.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy