Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Právnik radí. Po incidente s predavačkou sa Andrea cíti ponížená
Zdielať na

Právnik radí. Po incidente s predavačkou sa Andrea cíti ponížená

Diváčka zo Žiliny má nepríjemnú skúsenosť z miestneho obchodu, kde jej zamestnankyňa vynadala kvôli tomu, že si zabudla peniaze na zaplatenie nákupu. Teraz sa cíti ponížená a túto potupu by chcela riešiť úradnou cestou.

Pri platbe za nákup Andrea zistila, že si hotovosť aj platobnú kartu nechala v inej kabelke. Obratom sa chcela vrátiť naspäť do obchodu a všetko vyriešiť. Predavačke sa to však nepáčilo a začala ju obviňovať, že bude zdržovať.

Andrea chce riešiť situáciu úradne

Keď sa Andrea o tri minúty vrátila, upozornila predavačku, že mohla byť taktnejšia a nemusela kričať. "Na to začala opäť nahlas vykrikovať, že čo také zlé mi povedala a citujem: No pani učiteľka, vy ste teda velice čudná osoba! To takto vychovávate aj deti? Minule tu boli deti z vašej školy a kradli nám tu, no to ich pekne učíte!" píše v e-maili Andrea.

Andrea si myslí, že tieto slová boli urážkou jej osoby. A preto by mala urobiť kroky, ktoré jej dovoľuje súkromné právo, ale aj priestupkový zákon, ktorý takéto veci rieši. "Je to vlastne priestupok voči občianskemu spolunažívaniu. Ak by vedela zabezpečiť svedkov, ktorí boli účastní tejto akcie, určite to orgán samosprávy prejedná a môže byť predavačke uložená pokuta," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Oznámenie majiteľovi, priestupkové konanie

Andrea by toto nevhodné správanie predavačky oznámiť aj majiteľovi predajne. Ten potom môže, pokiaľ mu záleží na kvalite prevádzky, vyvodiť voči predavačke dôsledky podľa zákonníka práce. "Čiže prvé dva kroky, by som jej odporúčala urobiť bez zášte, ale predsa len urobiť. Oznámiť majiteľovi predajne, že došlo k takémuto incidentu a, že žiada ospravedlnenie a druhý, požiadať o začatie priestupkového konania," dodáva Pavelková.

To treba nahlásiť na Obecnom úrade. Jeho výsledkom by malo byť vyvodenie dôsledkov voči predavačke za porušenie pravidiel slušného spolužitia. Keby došlo aj k poškodeniu jej dobrého mena, tak prichádza do úvahy aj ochrana občianskym právom, ale v tomto prípade by to mala ťažké pri dokazovaní.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy