Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Právnik radí. Čo s telekomunikačným stĺpom na vašom pozemku
Zdielať na

Právnik radí. Čo s telekomunikačným stĺpom na vašom pozemku

Vedeli ste, že vlastník telekomunikačného stĺpa na vašom súkromnom pozemku je povinný poskytnúť vám náhradu za každý prístup k vám? Dokonca je povinný zapísať stĺp ako vecné bremeno do vášho listu vlastníctva.

Telekomunikačný stĺp, ktorý kedysi stál pri ceste, stojí momentálne na pozemku Antónie. Na pozemok sa dostal bez súhlasu majiteľa, keď rozširovali cestu. "Pred rokmi stĺp zhnil a padol blízko rodinného domu. Pred týždňom spadol z toho istého dôvodu aj druhý stĺp. Telekomunikácie sa dožadujú, aby sme im sprístupnili pozemok na stavbu ďalšieho stĺpa, vyhrážajú sa nám políciou a zákonom," uvádza v e-maili Antónia.

Stĺp ako vecné bremeno

"Ak by som mala zhrnúť túto právnu úpravu, tak v zásade vzniká zo zákona vecné bremeno za presne určených podmienok, to znamená v nevyhnutnej miere, ak je to potrebné vo verejnom záujme," uvádza advokátka Bronislava Pavelková.

Poskytovateľ takýchto služieb môže zriadiť na pozemku telefónny stĺp, ale za náhradu. Rovnako bude povinný poskytnúť náhradu za každý prístup na tento pozemok. "Túto náhradu si treba uplatniť v zákonných lehotách najprv u poskytovateľa najlepšie písomnou formou a keď sa s ním nedohodne, tak do šiestich mesiacov môže požiadať, aby súd túto náhradu určil," dodala Pavelková.

V liste vlastníctva musí byť vidieť

Takže v žiadnom prípade bez náhrady. Toto bremeno musí byť zapísané v liste vlastníctva. Nie vkladom, ale záznamom tak, aby bolo v liste vlastníctva vidieť. "Povinnosť dať ho zapísať má poskytovateľ služieb, nie vlastník pozemku," tvrdí Pavelková. Ďalším špecifikom je, že ten stĺp je už niekoľko rokov zrútený a tak je možné, že vecné bremeno v takomto prípade zaniklo. A to v prípade, že stĺp už nestojí napríklad viac ako desať rokov, tak zo zákona vecné bremeno zaniklo.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy