Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Právnik radí. Zmluva skončila, no nájomca sa nechce odsťahovať?
Zdielať na

Právnik radí. Zmluva skončila, no nájomca sa nechce odsťahovať?

Diváčka z Popradu prenajala svoj byt. Napriek tomu, že zmluva o prenájme platila len do konca augusta, nájomníčka sa odmieta odsťahovať. Je tu naša právna televízna poradňa, v ktorej odpovieme na otázku, ako dostať nájomníčku z bytu...

Majiteľku bytu Eriku drží jej nájomníčka v šachu. Neotvára jej dvere, nechodí na dohodnuté schôdzky. Od septembra býva v byte zadarmo. Erika však platí za byt hypotéku aj inkaso. "Kľúče od bytu síce mám, ale neviem, či môžem do bytu vstúpiť bez jej prítomnosti. Ako mám postupovať, aby som mohla užívať vlastný byt?"

Usadená v cudzom byte

Ak nájomníčke skončila zmluva o prenájme, už nemá právo v byte naďalej bývať. V takomto prípade jej vzniká povinnosť odsťahovať sa. Ak si ale túto povinnosť nesplní, prenajímateľ má možnosť zablokovať jej veci nachádzajúce sa v byte, alebo sa obrátiť na súd.

"Pre urýchlené konanie by som navrhovala, aby sa obrátila na súd nie s klasickou žalobou, ale s návrhom na plnenie. Je to niečo podobné ako peňažný rozkaz na plnenie, ale tu sa žiada plnenie nejakej veci," radí právnička Bronislava Pavelková. "Menovite vypratať garzónku."

Na súd s návrhom na plnenie

Tento rozkaz býva vydaný v zrýchlenom konaní. Doručia ho podnájomníčke a ona, pokiaľ sa chce vyhnúť ďalším problémom, ho bude musieť plniť. "Alebo by musela podať odôvodnený odpor. Ak odpor nepodá, je možné pristúpiť k exekúcii - vypratať ju a samozrejme, že prenajímateľka má právo žiadať od tejto nájomníčky, aby jej zaplatila za užívanie bytu za dobu, za ktorú už zmluva neexistovala," dodáva Pavelková.

Tieto peniaze už nebude žiadať na základe nájomného, lebo nájomné už nie je, ale na základe bezdôvodného obohatenia. Kým sa však predsa len Erika pustí do riešenia problému súdnou cestou, radíme jej tiež vymeniť na byte zámok. Ako majiteľka má na to právo...

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy