Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Právnik radí. Dá sa test DNA nariadiť súdnou cestou?
Zdielať na

Právnik radí. Dá sa test DNA nariadiť súdnou cestou?

Ťažko posúdiť, čo je smutnejšie, či to keď rodič na svoje dieťa platí málo alebo ten, ktorý platí a po rokoch zistí, že dieťa nie je jeho. Práve s tým druhým problémom sa obrátila diváčka na pravidelnú rubriku KRIMI Právna televízna poradňa.

Eliška: Brat možno nie je biologickým otcom

Brat Elišky má neustále nezhody so svojou bývalou manželkou, s ktorou má 20-ročné syna. Keď sa pred rokmi rozviedli, chlapec bol určený do opatery matke. Otec zodpovedne plnil svoje povinnosti a platil na syna výživné. Keď syn, ktorý má teraz 20 rokov rástol, otca vyhľadával čoraz menej. "Až to prišlo do situácie, keď sa syn ukázal len cez sviatky, aby dostal darček. Dôležité však je, že už pri narodení syna bolo podozrenie, že môj brat nie je jeho biologický otec," píše vo svojom e-maili Eliška. 

Po narodení robili otcovi chlapca testy plodnosti, ale tie sa údajne stratili. Teraz syn odmieta podstúpiť DNA testy a preto chce Eliška vedieť, či je možné súdnou cestou donútiť syna poskytnúť DNA. "Naša právna úprava, ktorá v súčasnom zákone o rodine je, už nevyhovuje moderným podmienkam. Pripravuje sa jej zmena v novom občianskom zákonníku, kam bude rodinné právo zaradené," hovorí advokátka Bronislava Pavelková.

Zaprieť otcovstvo môže do dvoch rokov

Dovtedy sa ochrana takýchto rodičov uplatňuje nad rámec zákona o rodine. V tomto prípade by však návrh na zapretie otcovstva musel dať plnoletý syn." ...Manžel môže svoje otcovstvo zaprieť do dvoch rokov, odkedy sa dozvedel, že nemusí byť otcom dieťaťa. Keď sa dokáže, že táto lehota mu neuplynula, potom dá návrh na zapretie otcovstva a to dieťa sa bude musieť podrobiť testom DNA," dodáva Pavelková.

V tomto prípade môže otec, ktorý má pochybnosti počkať na nový zákon, ktorý musí parlament v krátkom čase schváliť alebo môže podať na súd žiadosť o preverenie otcovstva už dnes a súd to bude riešiť cestou nad rámec domnienok zákona o rodine.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy