Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Právnik radí. Čo s poškodenými svadobnými šatami
Zdielať na

Právnik radí. Čo s poškodenými svadobnými šatami

Žiadnu ženu nepoteší, ak vidí svoje šaty poškodené. Diváčka z Humenného ostala sklamaná po tom, čo si vyzdvihla tie najcennejšie - svadobné. Boli totiž poškodené. S prosbou sa tak obrátila na našu právnu televíznu poradňu.

"Ozdoby čo boli na šatách, kvietky... takmer všetko je zdeformovaní, šaty sú úplne zničené. Platila som 10 eur za čistenie. Keby ma aspoň upozornili pred čistením, že sa môžu poškodiť, ale ani slovko nepovedali," píše v e-maili Evelína.

Pracovníčka sa s ňou nechcela baviť

Keď si prišla Evelína vyzdvihnúť svoje šaty z čistiarne, našla si pri nich odkaz "Nie našou vinou sa šaty poškodili." Pracovníčka jej povedala, že je to bežné a nechcela sa s ňou ďalej na túto tému baviť. Čistenie je v podstate zmluva a z tejto zmluvy vyplýva pre čistiareň určitá zodpovednosť. "Je to záväzkovo právny vzťah a ide o zodpovednosť za škodu na veci prevzatej za účelom plnenia záväzku. Táto zodpovednosť je pomerne prísna. Je objektívna a teda pre jej vyplatenie stačí dokázanie troch predpokladov," uvádza advokátka Bronislava Pavelková.

Právo na náhradu škody

Prvá vec je preukázať, že vec je poškodená. Druhá vec je, že vec bola odovzdaná v súvislosti so záväzkovo právnym vzťahom. A tretia príčinný vzťah. "Čiže čistiareň sa žiadnym spôsobom nemôže brániť tým, že bude tvrdiť, že sa to bežne deje. Nie len, že má diváčka právo na vrátenie sumy za čistenie, ale na náhradu škody celej, ktorá jej na šatách vznikla," dodala Pavelková.

Škodu si musí zákazník oceniť. Buď hodnotou šiat, ak sa nedajú už nosiť alebo znalcom a sumu si bude zákonným spôsobom vymáhať. Je dobré dať návrh na platobný rozkaz, ktorý keď bude dobre odôvodnený, súd nemá dôvod ho nevydať. 

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy