Jasno
21°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Právnik radí. Praktiky čínskych obchodníkov pri reklamácii
Zdielať na

Právnik radí. Praktiky čínskych obchodníkov pri reklamácii

Diváčka Petra, ktorá sa obrátila na pravidelnú rubriku KRIMI Právna televízna poradňa, si kúpila topánky v čínskom obchode. Keďže ich mala z neznačkového tovaru a ako sa hovorí za malý peniaz, rátala s tým, že jej vydržia jednu sezónu.

Nerátal však s tým, že sa jej do mesiaca rozpadne podrážka. V obchode už nemali takéto topánky, tak jej ponúkli tovar v rovnakej hodnote. Petra si vybrala nové topánky, lenže tie sa jej do mesiaca rozpadli tiež. "Znova sa opakovalo to, čo predtým. Peniaze mi nevrátili, mala som si zobrať topánky v takej istej hodnote. Vybrala som si, ale keď som odchádzala, zistila som, že mi nevrátila blok. Vrátila som sa poň, ale predavačka mi povedala, že už nemám právo na reklamáciu, keďže som už dvakrát vrátila tovar," píše Petra.

Opakované chyby

Občiansky zákonník ráta s inštitútom takzvaných opakovaných chýb, to znamená, keď sa na tovare opakuje rovnaká chyba tri a viac krát a viacnásobných chýb, keď sa na tovare objaví tri a viac krát rôzne chyby. "V každom z týchto prípadov má zákazník právo od zmluvy odstúpiť. Problém v tomto prípade vidím v tom, že ten čínsky predávajúci vec vymenil," hovorí advokátka Bronislava Pavelková.

Každá vymenená vec = nová záruka

Právo odstúpiť od zmluvy, teda dostať peniaze späť máte, len keď sa tieto chyby objavia na tej istej veci. "S každou novo vymenenou vecou sa tá záruka odvíja odznova. Radšej potom nechcieť výmenu tovaru, ale trvať na opravení toho pôvodného a keď sa znova pokazí, tak reklamovať znova a potom 3.krát a potom od zmluvy odstúpiť," hovorí Pavelková.

Väčšine zákazníkov však nemá trpezlivosť takto postupovať a stým mnohí obchodníci aj rátajú. Hlavne tí s menej kvalitným tovarom. A preto je niekedy lepšie sa držať starého známeho hesla: Nie som tak bohatý, aby som si kupoval lacné veci.

Staňte sa fanúšikom rubriky "Právna televízna poradňa aj na Facebooku a dozviete sa všetko podstatné. Všetko podstatné sa dozviete práve TU.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy