Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Právnik radí. Dedičstvo a nezhody
Zdielať na

Právnik radí. Dedičstvo a nezhody

Nezhody pri dedičstve môžu medzi súrodencami vyústiť až do nepríjemných hádok. Naša diváčka sa dostala počas dedičského konania na čiernu listinu medzi súrodencami. Dôvod je ten, že jej vyčítajú, že je adoptovaná a tak nemá právo dediť po ich otcovi.

Denisu si rodičia osvojili keď mala rok. Vychovávali ju ako svoju. Okrem nej mali ešte ďalšie dve staršie deti. "Keď sme boli malí, tak sme vychádzali spolu dobre. Teraz, keď zomrel otec a zanechal po sebe veľký majetok, ma presviedčajú, že nemám právo na dedičstvo," píše Denisa v e-maili.

Adopciou sa stáva plnohodnotným členom rodiny

Osvojením, teda adopciou, sa dieťa stáva plnohodnotným členom rodiny. A to nie len rodičov, ale aj starých rodičov či širšieho príbuzenstva. "A zároveň momentom právoplatnosti rozsudku o osvojení zanikajú väzby s pôvodnou biologickou rodinou. Pokiaľ to prenesieme do vzťahu dedenia, tak po pôvodných biologických rodičoch alebo iných príbuzných už toto dieťa nededí a bude dediť po osvojiteľoch," hovorí právnička Bronislava Pavelková.

Iný prípad je, pokiaľ sa dodatočne zistí, že sa neuskutočnilo dedičské konanie s niekým, kto ako dedič mal byť zúčastnený na konaní. "Napríklad keď je dieťa o ktorom sa nevedelo alebo by to mohol byť aj prípad, keď viete, že niekde dieťa je, ale neviete ho nájsť. Napríklad sa odsťahoval do Ameriky. Občiansky zákonník s tým počíta a to je tzv. ochrana oprávneného dediča," dodala Pavelková.

Právo na vydanie časti dedičstva

Oprávnený dedič je ten, čo nededil, ale dediť mal. Takéto dieťa si môže voči ostatným dedičom uplatniť žalobou právo na vydanie tej časti dedičstva, ktorá mu patrí. Musí však túto žalobu podať do troch rokov od skončenia dedičského konania, inak sa jeho právo premlčí.

Staňte sa fanúšikom rubriky "Právna televízna poradňa aj na Facebooku a dozviete sa všetko podstatné. Všetko podstatné sa dozviete práve TU.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy