Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Právnik radí. Dieťa moje, expriateľka chce za otca iného
Zdielať na

Právnik radí. Dieťa moje, expriateľka chce za otca iného

Lukáš čaká so svojou expriateľkou dieťa, tá však chce uviesť za otca niekoho iného. Lukáš si je však na 100 percent istý, že dieťa je určite jeho. Splodili ho v zahraničí, kde spolu dlhodobo žili...

Expriateľka ho vydiera

"Teraz ma vydiera, že pokiaľ jej nebudem posielať peniaze, neuvidím dieťa. Platím jej pravidelne, napriek tomu som nevidel ani len sonografický snímok dieťaťa. Môžem sa dožadovať svojich práv ako otec?" pýta sa Lukáš v pravidelnej rubrike KRIMI Právna televízna poradňa. "Určovanie otcovstva v rôznych konaniach je upravené trom zákonnými domnienkami, podľa zákona o rodine. Prvá svedčí manželovi matky. Pokiaľ sa táto neuplatní alebo bola súdom eliminovaná, že bolo úspešne zapreté otcovstvo manžela, potom môže byť za otca považovaný ten, kto uzná s matkou dieťaťa otcovstvo pred matrikou alebo súdom," hovorí advokátka Bronislava Pavelková.

Lukáš sa môže domáhať ochrany

Aktuálny zákon o rodine nepočíta s obranou pre tento Lukášov prípad. Ten sa však môže domáhať ochrany. Sú prípady, keď sa otcovia s podobným problémom na Slovensku bránili nad rámec zákona o rodine podľa ústavy a podľa ustanovenia občianskeho súdneho poriadku, a ich požiadavky im boli priznané. "Takže tade sa môže brániť. Najprv dôjde k zapretiu otcovstva nad rámec domnienok a potom učenia otcovstva treťou domnienkou, keď súd dá urobiť testy DNA, kto je skutočným otcom dieťaťa," hovorí Pavelková.

Lukáš to bude mať v tomto prípade problematickejšie, lebo právna úprava ktorá je v súčasnom zákone o rodine, už nevyhovuje moderným podmienkam. Ani z hľadiska lehôt, ani z hľadiska porovnania s Európskou úniou. Jej zmena sa pripravuje v novom Občianskom zákonníku, kam bude rodinné právo zaradené a teda aj určovanie otcovstva.

Staňte sa fanúšikom rubriky "Právna televízna poradňa aj na Facebooku a dozviete sa všetko podstatné. Všetko podstatné sa dozviete práve TU.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy