Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Právnik radí. Problematické výživné
Zdielať na

Právnik radí. Problematické výživné

Matka z Košíc musí platiť bývalemu manželovi na dcéru, ktorá s ním býva napriek tomu, že dieťa je v opatere matky. Exmanžel sa jej vyhrážal, že pokiaľ nebude platiť, skončí vo väzení. Katarína odišla od svojho manžela kvôli jeho despotickým praktikám voči nej a jej deťom.

Exmanžel rozbehol "kampaň"

Keďže Katarína nechcela, aby deti trpeli stratou otca, mal exmanžel neobmedzený styk. Jej dcéra sa začiatkom roka rozhodla bývať u otca. Súd rozhodol o tom, že otec je zaviazaný platiť výživné do rúk matky. "Lenže môj exmanžel, bývalý policajt, už medzitým rozbehol "kampaň" a tým pádom som na kriminálke vypočúvaná. Som obvinená z neplatenia výživného aj keď som sa o dcéru starala a žiadnym súdom mi nebola vyživovacia povinnosť prisúdená," píše sa v e-maily.

Katarína svojej 18-ročnej dcére už vyplatila výživné za celý tento rok. Podľa jej slov, výživné musela vyplatiť, lebo vyšetrovateľ jej povedal, že v takomto prípade môže byť trestne stíhaná. "Neplnenie vyživovacej povinnosti je trestným činom v momente, keď niekto neplní vyživovaciu povinnosť, ktorú mu ukladá súdne rozhodnutie. Vyžaduje sa zmena civilného rozhodnutia, na základe ktorého bude matke uložená povinnosť vyživovať dieťa," uvádza advokátka Bronislava Pavelková.

Dcéra je už plnoletá

Otec dovtedy nemá právo na výživné a teda nemôže od matky žiadať peniaze. Nie je dôvod, aby voči matke takto postupoval. Matka by mala žiadať o zmenu rozhodnutia o výživnom s tým, že ona bude platiť na dcéru. "Keďže je už plnoletá, malo by to smerovať už voči dcére, aby bol vo veci poriadok. Určite sa môžu dohodnúť matka s dcérou, pretože, keď je dcéra plnoletá, nevyžaduje sa intervencia súdu a keď sa dohodnú, nemusí byť dohoda schválená súdom," hovorí Pavelková.

Do času, kým dieťa bolo u otca a existuje právoplatné rozhodnutie súdu, že na dcéru má platiť otec, je stále neplatičom otec a ten by mohol byť stíhaný za neplatenie výživného.

Staňte sa fanúšikom rubriky "Právna televízna poradňa aj na Facebooku a dozviete sa všetko podstatné. Všetko podstatné sa dozviete práve TU.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy