Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Právnik radí. Náhrada za krádež
Zdielať na

Právnik radí. Náhrada za krádež

Počas pobytu v kúpeľoch diváčke z Bánoviec nad Bebravou vykradli izbu. Hodnotu ukradnutých vecí vyčíslili na takmer 400 eur. Ako odškodné jej chcú dať pobyt v kúpeľoch, s čím nesúhlasí. Márii ukradol zlodej fotoaparát a hotovosť.

"Až po porade s právnikom sa mi konečne ozvali, a dohodli sme si stretnutie. Po rozhovore mi doručili návrh náhrady škody formou pobytu v už spomínanej sume. Majú právo na náhradu škody takýmto návrhom?" pýta sa Mária.

Odškodné v peniazoch alebo naturáliách

Mária je presvedčená o tom, že by si tento pobyt neužila a neoddýchla by si v kúpeľoch vzhľadom na predchádzajúce udalosti. Nesúhlasí s takouto náhradou škody a trvá na náhrade peniazmi. "Podľa toho e-mailu diváčka riadne uplatnila svoje právo na náhradu škody, ktorá sa jej stala na vnesených veciach do zariadenia v kúpeľoch. Čiže vzniká jej právo na náhradu tejto škody a zákon jednoznačne hovorí, že je možná náhrada buď v naturáliách alebo v peniazoch," uvádza právnička Bronislava Pavelková.

Náhradný pobyt nemusí prijať...

Náhrada v peniazoch znamená, že bude vyplatená suma za škodu a nie, že to bude iná forma plnenia. Teda napríklad pobyt v kúpeľoch v sume ukradnutých vecí. "Čiže týmto spôsobom, ktorý jej ponúka osoba zodpovedná za škodu zákon ani nepočíta a rozhodne to nie je povinná prijať," dodáva Pavelková.

Plnenie v naturáliách by bolo, keby jej vrátili veci alebo by jej dali rovnaké, aké jej ukradli. Zodpovední Márii teda môžu ponúknuť pobyt v kúpeľoch, ale len ako ospravedlnenie. Nie ako kompenzáciu za škody. Tie jej musia vyplatiť alebo vrátiť.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy