Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Právnik radí. Sťahovanie s dieťaťom bez súhlasu exmanžela
Zdielať na

Právnik radí. Sťahovanie s dieťaťom bez súhlasu exmanžela

Marianna, ktorá kontaktovala Právnu televíznu poradňu, sa druhýkrát vydala a chce sa odsťahovať do Maďarska. S bývalým mužom má 10-ročnú dcéru a zaujíma ju, či sa môže odsťahovať aj bez písomného súhlasu exmanžela.

"Môj exmanžel robí v zahraničí a nechodí často na Slovensko. Preto chcem vedieť, či potrebujem písomný súhlas od exmanžela alebo stačí, keď s tým súhlasil v telefonickom rozhovore," píše Marianna. Bez ohľadu na to, či otec dieťaťa pracuje v zahraničí alebo na Slovensku, ak chce matke s dieťaťom zmeniť miesto obvyklého pobytu, musí to oznámiť otcovi.

Otec musí dať súhlas

"Tento súhlas nemusí byť písomný. Nie je nikde v zákone uvedené, že by sa vyžadovala písomná forma, ale musí byť určite daný. Bez tohoto súhlasu by išlo o rozhodnutie v rozpore s §35 zákona o rodine," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Pokiaľ by neoznámil jeden z rodičov zmenu pobytu dieťaťa, dalo by sa to potom klasifikovať ako medzinárodný únos a z toho by mohli byť veľké problémy. Preto neodporúčame rodičom odísť s dieťaťom do zahraničia bez súhlasu druhého rodiča. "Tiež by jej hrozilo, že v prípade keby otec podal žalobu o návrat dieťaťa, musela by zabezpečiť návrat dieťaťa na Slovensko," dodáva Pavelková.

A preto je pre rodičov v prípade, že by si to jeden z rodičov rozmyslel a tvrdil by, že sa na ničom nedohodol, lepšie mať tento súhlas v písomnej forme. Postačí ako dôkaz aj súhlas vo forme emailu. Vy mu na oplátku musíte uviesť všetky potrebné kontakty, ako adresu a telefónne číslo, aby sa s dieťaťom vedel skontaktovať.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

getty images

Súvisiace články

Najčítanejšie správy