Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Právnik radí. Zneužili bez súhlasu vašu fotografiu na internete?
Zdielať na

Právnik radí. Zneužili bez súhlasu vašu fotografiu na internete?

SLOVENSKO / Chceli by ste účinkovať v reklame? Mnohí áno, ale nie všetci majú potrebu sa verejne prezentovať. Napriek tomu sa stáva, že vašu tvár zrazu zneužijú spoločnosti na reklamné účely. Zabrániť tomu nemôžete, ale dajú sa z toho vytrieskať dobré peniaze. Zákon nás chráni aj pred zneužívaním fotografií na sociálnych sieťach...

Zneužili fotografie fitness trénera

"Zistil som to prakticky náhodou, keď som si pri listovaní stránok klikol na jednu stránku o cvičení a zistil som, že na tejto stránke boli použité moje fotky ako osobného trénera. Pritom s touto spoločnosťou nemám absolútne nič spoločné a nejako sa nestotožňujem s jej metódami, ktoré používajú pri cvičení a pri podobných veciach," posťažoval sa profesionálny fitness tréner Peter Dragúň.

Keď svoje fotografie zbadal ako reklamu na stránku, stuhla mu krv v žilách. Právnička Jarmila Špačková okamžite otvára Občiansky zákonník a zameriava sa na konkrétny paragraf 11. "Na použitie takýchto záznamov podobizní je potrebný súhlas dotknutej osoby. Pokiaľ takýto súhlas nie je, ide o neoprávnený zásah do jeho osobných práv a takáto dotknutá osoba má právo na morálnu a finančnú satisfakciu."

Zverejňuje exmanželkine fotky

To isté platí aj v prípade, ak niekto v úvodzovkách "zavesil" na sociálnu sieť vašu fotku bez vášho vedomia, alebo napriek vášmu výslovnému zákazu. "Môj exmanžel stále, napriek mojej výzve, aby fotky odstránil, zverejnil moju podobizeň v jeho fotoalbumoch na sociálnej sieti, pričom ide o fotky, na ktorých som ja krátko po pôrode a je to aj patrične vidieť. Vzhľadom na môj vtedajší stav sú nevkusné," hovorí mamička Eva.

"Musí ho vyzvať písomne, aby to odstránil. Potom môže žiadať aj nemajetkovú ujmu," upozornila ďalej Špačková. Výšku odškodného určuje súd. Z praxe je však známy aj taký prípad, kedy za jednu fotografiu poškodený vysúdil až 3 000 eur!

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA/Rayment Kirby

Súvisiace články

Najčítanejšie správy