Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Odškodné pre obete sexuálneho násilia. Dostanú 3 377eur
Zdielať na
Krimi

Odškodné pre obete sexuálneho násilia. Dostanú 3 377eur

BRATISLAVA / Vláda schválila ďalšiu novelu z dielne rezortu spravodlivosti. Tá aspoň čiastočne zmierni bolesť už aj obetiam sexuálneho zneužívania. Na tie sa totiž v pôvodnom ustanovení akosi zabudlo. Po novom už aj oni budú mať nárok na ďalšie odškodné.

Ide o morálne odškodnenie, ktoré sa doteraz vyplácalo len v prípade deliktov znásilnenia a sexuálneho násilia.

Morálne rany sa často liečia dlhšie, ako fyzické

Zneužívanie však dokáže spôsobiť rovnakú traumu a to najmä u detí. Okrem toho aj liečba môže trvať oveľa dlhšie, ako hojenie rán. "Áno, bolo tam zahrnuté sexuálne zneužívanie," konštatuje hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Jana Zlatohlávková"Rozhodne je to pozitívny krok. Pri sexuálnom zneužívaní sa však na to zabudlo. Navrhovaná novela tento nedostatok odstráni," upozorňuje Eduard Burda, odborník na trestné právo.

Podľa ministerstva spravodlivosti to v pôvodnom ustanovení bolo, ale veľmi nejasne. Preto sa v prípade sexuálneho zneužívania po tejto možnosti nesiahalo.
"Novela zákona reaguje na problémy z aplikačnej praxe a účelom tohto zákona je ujasniť niektoré ustanovenia a sprecizovať súčasnú právnu prax," tvrdí Jana Zlatohlávková.

Odškodné - 10 násobok minimálnej mzdy

Po novom tak už aj takto poškodení ľudia dostanú, ako náplasť za bolesť, nezanedbateľnú sumu. "Odškodnenie za morálnu škodu spôsobenú trestnými činmi sexuálneho násilia, znásilnenia a sexuálneho zneužívania je vo výške 10-násobku minimálnej mzdy,"  hovorí Eduard Burda, odborník na trestné právo.

Presne to je 3377 eur. "Nároky oprávnených osôb nebudú uspokojované prostredníctvom dlhopisov. Zákon umožňuje, aby boli vyplatené v hotovosti alebo na účet," poznamenáva Jana Zlatohlávková.

Okrem toho majú obete všetkých sexuálnych deliktov nárok aj na odškodnenie za ujmu na zdraví. Tam,v prípade, že dôjde k smrti, ide až o 50-násobok minimálnej mzdy. Podľa odborníka vo väčšine takýchto prípadov obete trpia aj po fyzickej, aj po psychickej stránke.  "Preto je správne, že odškodnenie môže prichádzať v súbehu aj za ujmu na zdraví, aj za morálnu škodu," dodáva Eduard Burda.

Škody zaplatí páchateľ! Alebo štát...

V súvislosti z nárokom na odškodné nehrá rolu fakt, či je páchateľ odhalený alebo nie. V prípade, že áno, je za všetku škodu v prvom rade zodpovedný on a musí ju obeti uhradiť. Ak je neznámy, vtedy nastupuje náhradne plnenie zo strany štátu. "Alebo ak nie je právoplatne odsúdený a takisto v tých prípadoch, kedy z iných dôvodov nie je možné, aby páchateľ túto škodu nahradil," dodáva Eduard Burda.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Dievčatko_znásilnenie_skrčené v rohu_násilník_ruka_sexuálne zneužitie

ISIFA/ilustračné

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy