Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Právnik radí. Syn sa nestará o Etelu (82), chce späť svoj dom
Zdielať na

Právnik radí. Syn sa nestará o Etelu (82), chce späť svoj dom

BRATISLAVA / Pani Etela má 82 rokov a svojmu synovi darovala rodinný dom. Ten sa však o ňu odmieta starať. Etela chce teda vedieť ako zrušiť darovaciu zmluvu a tým aj synov nárok na dom.

Svojmu synovi vystavila Etela darovaciu zmluvu v roku 2011 a jej syn tak získal rodinný dom. Aby ho mohol užívať, musel splniť dodatok v zmluve. "Obdarovaný sa zaväzuje poskytnúť darujúcej potrebnú pomoc pri zabezpečovaní jej životných potrieb, a to dokonca jej života," píše sa v Občianskom zákonníku.

Prikázal jej vziať si podnájomníka

Takto znie podstatný dodatok zmluvy, ktorý syn neplní. Podľa jej slov sa nestará o ňu ani o dom. "Skutočnosť je však taká, že syn mi prikázal vziať si podnájomníka s tým, že nech ma on finančne dotuje. Nájomníka mám a som s ním spokojná. Teraz si nájomníka neželá, ale finančne ma stále odmieta dotovať," píše pani Etela v e-maili.

Pre tieto nepríjemnosti, ktoré za ostatný rok pani Etela musí prežívať sa jej zhoršil zdravotný stav a tak chce zmeniť rozhodnutia uvedené v darovacej zmluve. Respektíve ju úplne zrušiť. "S týmto počíta aj občiansky zákonník, keď v §630 hovorí, že darca može žiadať vrátenie daru, ak sa obdarovaný voči nemu alebo určitým členom jeho rodiny správa spôsobom, ktorý odporuje dobrým mravom," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Odkázaná na pomoc iných

Existuje veľa súdnych rozhodnutí, ktoré sa venujú otázke, čo je skutočne v rozpore s dobrými mravmi. "Ale z toho, čo napísala táto 82-ročná diváčka je zrejmé, že ten syn už pravdepodobne túto skutkovú podstatu napĺňa a môže žiadať o vrátenie daru. Žalobou na súde, pokiaľ nebude ochotný vrátiť jej dar dobrovoľne, čo asi nebude. Je to klasické sporové konanie, kde dve strany stoja proti sebe," dodáva Pavelková.

Pani Etela je podľa toho, čo píše sociálne, odkázaná na pomoc druhých a preto jej odporúčame obrátiť sa na súd so žiadosťou, aby jej bol pridelený zadarmo právny zástupca. Ten ju bude zastupovať na účet štátu.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy