Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Právnik radí. Zhorené auto. Mám právo na náhradu škody?
Zdielať na

Právnik radí. Zhorené auto. Mám právo na náhradu škody?

HLOHOVEC / Pri vybavovaní si účtov mi zhorelo auto. Mám právo na náhradu škody? S touto otázkou sa na našu právnu televíznu poradňu obrátila diváčka z Hlohovca. Odparkovala totiž hneď vedľa auta, ktoré padlo za obeť podpaľačom...

Poisťovňa odmietla nahradiť škodu

Keď pani Danke zhorelo auto, lebo bolo nešťastne odparkované vedľa toho, ktoré zhorelo, dúfala, že jej poisťovňa škodu preplatí. "Povedali nám, že zo zákonnej poistky podpáleného vozidla nám bude uhradená škoda. Z poisťovne nám však prišla odpoveď, že na náhradu škody nemáme nárok, pretože škoda nevznikla pri prevádzke motorového vozidla."

Ak však pri vybavovaní účtov zhorí auto nezainteresovanej osoby a nemá uzavretú havarijnú poistku, právo na náhradu škody vzniká voči tomu, kto požiar spôsobil. Problém ale je, že sa väčšinou táto osoba nenájde. Niekedy je preto praktické pozrieť sa do poistnej zmluvy, či tam existuje aj takéto poistné krytie. Viaceré poisťovne zahŕňajú do poistného krytia aj takúto poistnú udalosť.

Podmienkou je zistiť páchateľa

Čo sa týka uplatnenia náhrady škody, pre Danu sú možné v tomto prípade len dva spôsoby. Ale za každým je predpoklad, že sa trestný čin objasní a zistí sa, kto je jeho páchateľom. V trestnom konaní si potom môže uplatniť náhradu škody a trestný súd by o nej mohol rozhodnúť alebo po skončení veci - rozhodnutie o vine a trestne odkáže poškodených na občiansko právne konanie, aby si tam uplatňovali svoj nárok.

Pokiaľ sa nenájde podpaľač, tak v tomto prípade má Dana smolu. Škoda sa nedá uhradiť zo zákonnej poistky. Vzhľadom k stupňujúcim sa prípadom podpaľačstva, ale aj častom vyčíňaní prírodných živlov je možno vhodné zvážiť možnosti prepoistenia auta.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy