Oblačno
17°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Právnik radí. Sused vymenil zámok na pivnici...
Zdielať na

Právnik radí. Sused vymenil zámok na pivnici...

BRATISLAVA / Sused obsadil spoločný priestor v dome a odmieta k osobným veciam pustiť ostatných nájomníkov. S takýmto problémom sa stretla Marianna z Bratislavy. Chce gteraz vedieť ako sa môže brániť. Sused vymenil na spoločnej pivnici zámok a teraz im bráni k prístupu k osobným veciam.

Sused vymenil zámok v pivnici

"Upiera mi moje zákonné právo. Obsadil ho, užíva a odmieta ho sprístupniť podľa § 218, Trestného zákona. Polícia mi tvrdí, že s tým nič nemá, odvoláva sa na SBD, to tvrdí, že s tým tiež nič nemá. Čo máme robiť," pýta sa v e-maily Marianna.

Táto situácia trvá už pol roka. Na suseda podala Marianna trestné oznámenie, ktoré jej zamietli. V tomto prípade nie je potrebné sa brániť trestným oznámením. "Diváčka sa nemusí brániť práve tým trestno právnymi prostriedkami, ktoré použila, ale nech skúsi občiansku žalobu o vydanie svojich vlastných vecí a prípadne v spojení s ostatnými vlastníkmi bytových a nebytových priestorov spoločnú žalobu o vypratanie priestorov, ktoré sú spoločné," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Žaloba na suseda, aby zaplatil náhradu

Môžu žalovať suseda o to, aby im zaplatil finančnú náhradu za to, že bez právneho dôvodu užíva spoločný majetok, na ktorý majú nárok. "Takže toto sú formy obrany pre prípad, že niekto obsadil spoločný priestor a odmieta jednak vydať veci v ňom uložené a jednak umožniť vstup ostatným spoluvlastníkom," dodáva Pavelková.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy